równanie równoważne
chumanista: Mógłby ktoś mi wytłumaczyc w jaki sposób nastąpiło przejście z pierwszego równania do równania
drugiego?
(k+2)(k+1)(2k+1+2)=0
k(k+1)(2k+1+2)+2(k+1)(2k+1+2)=0
11 sty 14:02
chumanista: I jeszcze to, jakby ktoś mógł, to jest trzecie równanie w kolejności
k(k+1)(2k+1)+2(k+1)(k+2k+3)=0
11 sty 14:06
ABC:
hómanizda między pierwszym a drugim rozdzielność mnożenia względem dodawania pierwszy nawias
11 sty 14:15
Bleee:
Czyli pierwsze:
(a+b) *c = a*c + b*c
Drugie natomiast należy zauważyć że pierwsza część to:
k(k+1)(2k+1 +2) = k(k+1)(2k+1) + k(k+1)2
Natomiast:
k(k+1)2 + 2(k+1)(2k+3) = 2(k+1)(2k + 3 + k)
Czyli procedura odwrotna do poprzedniej
I dlatego mamy:
k(k+1)(2k+1 +2) + 2(k+1)(2k+1+2) = k(k+1)(2k+1) + k(k+1)2 + 2(k+1)(2k+1+2) =
= k(k+1)(2k+1) + 2(k+1)(2k+3 + k)
11 sty 14:48