Baza i wymiar przestrzeni liniowej
Lolek: znaleźć bazę i wymiar przestrzeni linowej:
4x + 3y + 5z+7u= 2
2x − 1y +z + 3u = 4
x + 2y +2z +2u = −1
3x + y +3z +5u = 3
układ rozwiązałem metodą Gaussa, zamieniając ze sobą pierwszy i trzeci wiersz. Z wyniku
otrzymałem, że
(przed zmianą) trzeci i drugi wiersz jest liniowo niezależny, a pozostałe są kombinacją
liniową. Czyli baza przestrzeni linowej to te dwa wektory liniowo niezależne, tak? Wymiarem
jest liczba tych wektorów liniowo niezależnych?
11 sty 13:22
jc: Zbiór rozwiązań tego układu równań nie jest przestrzenią liniową!
Tak, jak zauważyłeś,
I = II + 2*III, IV=II+III
Możemy więc zostawić tylko II i III
x + 2y +2z +2u = −1
2x − 1y +z + 3u = 4
x + 2y +2z +2u = −1
−5y −3z −u = 6
y, z = dowolne
u = −6−3z−6y
x= ....
11 sty 14:51
Lolek: czyli zadanie jest błędnie sformułowane?
11 sty 15:38