Proszę o sprawdzenie, czy dobrze rozwiązałem
Ziemniaczek: | | t= ln x2 | | 1 | | 1 | | t2 | |
∫ x2ln2x dx = | |
| | = |
| ∫ t dt = |
| * |
| + C = |
| | | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Mogę ln podnieść do potęgi? Czy to będzie |
| lnx4 +C ? |
| | 4 | |
11 sty 13:08
Jerzy:
Pod calką jest x2ln(2x) , czy: x2ln2x , czy x2lnx2 ?
11 sty 13:10
Ziemniaczek: ∫ x2 ln(2x) dx
11 sty 13:11
Ziemniaczek: Nie zauważyłem nawiasu.
11 sty 13:13
Jerzy:
To liczysz przez części:
v' = x
2 u = ln(2x)
11 sty 13:13
Ziemniaczek: Dziękuję
11 sty 13:13
Ziemniaczek: A co z " 2 " przed logarytm ?
11 sty 13:15
Jerzy:
Nie wiem o co pytasz .
11 sty 13:20
Jerzy:
| | 1 | | x2 | |
... = |
| x3ln(2x} − ∫ |
| dx = ... i lecisz dalej |
| | 3 | | 3 | |
11 sty 13:24
Ziemniaczek: Już ogarniam, dzięki za cierpliwość
11 sty 13:47