równanie ctg
katarinka: rozwiąż: ctg
2(6x)=1/3
tu będzie jedno rozwiązanie π/18+ π/6k?
11 sty 11:20
wredulus_pospolitus:
a co z:
11 sty 11:24
Janek191:
| | √3 | | √3 | |
ctg 6x = |
| lub ctg 6x = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
6 x = |
| + k π lub 6x = − |
| + k π |
| | 6 | | 6 | |
Dokończ
11 sty 11:26
katarinka: czyli jak pierwiastkuje to mam wartość bezwzględną i dwa przypadki?
11 sty 11:26
Janek191:
Pomyliłem ctg z tg .
11 sty 11:27
Janek191:
| | π | | π | |
6 x = |
| + k π lub 6 x = − |
| + k π |
| | 3 | | 3 | |
11 sty 11:28
wredulus_pospolitus:
x
2 = 4 ⇔ x = −2 lub x = 2
Czyż nie

11 sty 11:28
katarinka: okej dzięki

! prawda
11 sty 11:29