Algebra
Staś : W wiadrze i w konewce było razem 15 litrów wody. Z wiadra przelano do konewki 4 litry wody i
wówczas okazało się
Że w konewce jest dwa razy mniej wody niż w wiadrze. OBLICZ ile wody było początkowo w wiadrze
i konewce
Mi wyszło 8 i dwie trzecie i 6 i jedna trzecia ale nie wiem czy dobrze
11 sty 11:10
Jerzy:
Niestety nie.
11 sty 11:14
kama: dobrze .
11 sty 11:14
Janek191:
x + y = 15 ⇒ y = 15 − x
x − 4 = 2*(y + 4)
x − 4 = 2 y + 8
x − 4 = 2*( 15 − x) + 8
x − 4 = 30 − 2 x + 8
3 x = 42
x = 14
=====
y = 15 − 14 = 1
============
11 sty 11:15
Jerzy:
@Kama ... nie opowiadaj bzdur
11 sty 11:15
Jerzy:
Konewka 1 litr ,wiadro 14.
11 sty 11:16
kama: wiadro 9 , konewka 6
11 sty 11:16
Janek191:
Lub za pomocą jednego równania:
x − 4 = 2*( 15 − x + 4)
11 sty 11:16
kama: nie, , moja odpowiedz nie była do tego postu i nie wiem jak wykasować, potem szybko zrobiłam
układ i wysłałam prawidłowe odpowiedzi, ale mnie wyprzedziłeś.
11 sty 11:17
Janek191:
Kama robi na abarot
11 sty 11:17