parametr
kama: oblicz dla jakich wartości parametru m równanie x
3−(m−2)x
2+(m
2+3m−1)x=0 ma trzy różne
pierwiastki nieujemne.
czy założenia mam dobre:
1.Δ>0
2.x
1x
2>0
3.x
1+x
2≥0
| | −8+2√22 | | −8−2√22 | |
1.wyszło mi m1∊ ( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
2. tu otrzymałam
| | −3−√13 | | −3+√13 | |
m∊(−∞, |
| ) ∪ ( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
3.m≥2
jak narysowałam to wszystko na osi to nie widzę części wspólnej, więc myślę, że może założenia
mam źle.
11 sty 10:12
Janek191:
x*(x2 − ( m −2) x + ( m2 + 3 m − 1)) = 0
x = 0
Δ > 0
x1*x2 > 0
x1 + x2 > 0
11 sty 11:32
kama: dlaczego w ostatnim bez 0 ?
11 sty 11:47
Jerzy:
Czytaj uważnie .... "ma trzy różne pierwiastki nieujemne" , a jeden już jest równy 0
11 sty 11:50
wredulus_pospolitus:
bo mają być RÓŻNE (to po pierwsze)
a po drugie ... jeżeli x1 + x2 = 0 (i są one różne także z x=0) to jeden z nich jest ujemny
11 sty 11:51
kama: ok, mam 0, ale i tak brak mi części wspólnej

wychodzi zbiór pusty co mnie zastanawia czy
dobrze .
11 sty 11:52
wredulus_pospolitus:
więc wniosek z jego jest jaki
11 sty 11:56
kama: Wiem jaki, pisałam wcześniej tylko nie byłam pewna założeń, a z tego przecież jest wynik.
11 sty 12:00
Jerzy:
Po kolei .. pokaż jaki masz wyróżnik
11 sty 12:05
kama: 1. Δ= −3m2−16m+8>0
Δ=2√22 zeby były dwa rozwiązania
2. Δ=m*3+3m−1>0
Δ=13
3.m≥2
11 sty 12:11
kama: w drugi będzie oczywiście Δ=√13
11 sty 12:15
kama: Poprawione
1. Δ= −3m2−16m+8>0
Δ=2√22
2. Δ=m2+3m−1>0
Δ=√13
3.m≥2
11 sty 12:16
Jerzy:
Co to jest Δ = 2√22 ?
11 sty 12:18
kama: x3−(m−2)x2+(m2+3m−1)x=0
x{x2−(m−2)x+m2+3m1]=0
x=0 lub x2−(m−2)x+m2+3m−1=0
Δ= −3m2−16m+8>0 ⇒Δ=2√22
11 sty 12:26
kama: dobra nie będę tego milion razy pisać, bo robię literówki, ale wiem, że Δ . Jeśli się nie
zgadzasz z moimi to wskaż gdzie mam błąd ?
11 sty 12:28
kama: Ok, dziękuję
11 sty 12:28
Jerzy:
Masz problem z podstawowymi obliczeniami:
Dla trójmianu: − 3m2 − 16m + 8 , wyróżnik: Δ = 352 ≠ 2√22
11 sty 12:30
kama: tak to jest 4
√2
| | −8+2√22 | |
mimo wszytsko patrz pierwszy post wciąż mi wychodzi tak jak wychodzi |
| itd nie |
| | 3 | |
widzę błędów w parametrach, bo jest zbieram do kupy i szukam wyniku.
11 sty 12:40
kama: dziękuję i proszę już wątku nie ciągnąć.
11 sty 12:42
kama: Δ=352=4
√22 brak pod pierwiastkiem drugiej liczby 2 w poście powyżej wynika z niewyklikania
tego na klawiaturze − jakby co
11 sty 12:49
Jerzy:
Czyli: 1 warunek: Δ > 0 ⇔ m ∊ (8 − 4√22 ; 8 + 4√22)
Teraz drugi warunek: x1*x2 > 0
11 sty 12:55
kama: co skąd to wyszło ?
11 sty 12:58
kama: podzieliłeś na 2a ? czy zapomniałeś?
11 sty 12:59
kama: − 3m2 − 16m + 8>0
dlaczego ? skąd ci to wyszło według mnie powinno byc tak
| | 16−4√22 | |
m1= |
| i przez 2 góra dół |
| | −6 | |
11 sty 13:01
kama: nie wiem skąd Ci to wyszło 8−4√22 ? sorry ale nie rozumiem
11 sty 13:03
Jerzy:
Sorry... moja pomyłka. Masz dobrze.
11 sty 13:03
Jerzy:
Wszystkie 3 warunki masz dobrze.Teraz tylko ustal część wspólną.
11 sty 13:06
kama:
Mogłabym być złośliwa i tak jak w poście Stasia w zadaniu o wiadrze i konewce napisałeś mi :
Jerzy:
@Kama ... nie opowiadaj bzdur
ale wiem, że pomagasz JEDNOCZEŚNIE tu wszystkim i dlatego pewnie ten błąd

Dziękuję
11 sty 13:17
Jerzy:
Tak, przyjąłem a = 1 patrząc na trójmian w nawiasie , a nie na Δ
11 sty 13:20
kama: no problem

pozdro
11 sty 13:38