matematykaszkolna.pl
Matematyka finansowa Kasia: Cześć Co prawda to są zadania na poziomie studiów ale może ktoś mi pomoże, bo kompletnie tego nie rozumiem 1)Pewne przedsiębiorstwo produkujące okna posiada 6 oddziałów. Niech xi,k oznacza produkcję w i−tym oddziale w k − tym miesiącu. Zapisać przy pomocy znaku sumy a)produkcję wszystkich oddziałów w drugim półroczu b)produkcję całoroczną dla szóstego oddziału c)średnią produkcję na oddział w całym roku d)średnią miesięczną produkcję w drugim półroczu w pierwszych trzech oddziałach 2)Dział marketingu duzego operatora GSM oszacował zależność między ceną a popytem na pewien wybrany model telefonu komórkowego wynoszącą p(x)=100−7x gdzie x−liczba sprzedaży w tys Oblicz optymalną wydajność sprzedaży. Przedstawić graficznie Dział finansowy oszacował funkcję kosztu całkowitego produkcji telefonów w tyś zł K(x)=15 000 +200x x−produkcja tel w tys Wyprowadź funkcję zysku. Oblicz wielkość sprzedaży gdzie uzyska się największy zysk
11 sty 09:42
ABC: Kasia tam w 1) miało być xi,k ?
11 sty 09:45
Kasia: Tak
11 sty 09:49
Kasia: Bardzo bym prosiła o pomocemotka
11 sty 10:20
ABC: no to np w pierwszym możesz najpierw sumować po miesiącach a potem po oddziałach ∑i=1i=6(∑k=7k=12 xi,k) albo odwrotnie ∑k=7k=12(∑i=1i=6 xi,k) z własności symbolu ∑ te dwie sumy są sobie równe i zapisuje się to jako podwójną sumę ∑∑ w kolejności wskażników dowolnej
11 sty 10:23
ABC: 1b) ∑k=1k=12 x6,k
11 sty 10:25
Kasia: okej rozumiem, mogę liczyć że pomożesz mi to rozwiązać bo mój wykładowca mega chaotycznie o tym mówił na zajęciach i nic nie zrozumiałamemotka ?
11 sty 10:25
ABC: 1c) sześć takich sum jak w 1b gdzie pod znakiem sumy stoją x1,k , x2,k, ..., x6,k sumujemy i dzielimy wynik przez 6 itd...
11 sty 10:28