Matematyka finansowa
Kasia: Cześć
Co prawda to są zadania na poziomie studiów ale może ktoś mi pomoże, bo kompletnie tego nie
rozumiem
1)Pewne przedsiębiorstwo produkujące okna posiada 6 oddziałów. Niech xi,k oznacza produkcję w
i−tym
oddziale w k − tym miesiącu. Zapisać przy pomocy znaku sumy
a)produkcję wszystkich oddziałów w drugim półroczu
b)produkcję całoroczną dla szóstego oddziału
c)średnią produkcję na oddział w całym roku
d)średnią miesięczną produkcję w drugim półroczu w pierwszych trzech oddziałach
2)Dział marketingu duzego operatora GSM oszacował zależność między ceną a popytem na pewien
wybrany model telefonu komórkowego wynoszącą
p(x)=100−7x gdzie x−liczba sprzedaży w tys
Oblicz optymalną wydajność sprzedaży. Przedstawić graficznie
Dział finansowy oszacował funkcję kosztu całkowitego produkcji telefonów w tyś zł
K(x)=15 000 +200x x−produkcja tel w tys
Wyprowadź funkcję zysku. Oblicz wielkość sprzedaży gdzie uzyska się największy zysk
11 sty 09:42
ABC:
Kasia tam w 1) miało być xi,k ?
11 sty 09:45
Kasia: Tak
11 sty 09:49
Kasia: Bardzo bym prosiła o pomoc
11 sty 10:20
ABC: no to np w pierwszym możesz najpierw sumować po miesiącach a potem po oddziałach
∑i=1i=6(∑k=7k=12 xi,k)
albo odwrotnie
∑k=7k=12(∑i=1i=6 xi,k)
z własności symbolu ∑ te dwie sumy są sobie równe i zapisuje się to jako podwójną sumę ∑∑ w
kolejności wskażników dowolnej
11 sty 10:23
ABC:
1b)
∑k=1k=12 x6,k
11 sty 10:25
Kasia: okej rozumiem, mogę liczyć że pomożesz mi to rozwiązać bo mój wykładowca mega chaotycznie o
tym mówił na zajęciach i nic nie zrozumiałam

?
11 sty 10:25
ABC: 1c)
sześć takich sum jak w 1b gdzie pod znakiem sumy stoją x
1,k , x
2,k, ..., x
6,k sumujemy
i dzielimy wynik przez 6
itd...
11 sty 10:28