Matma
nowicjusz: 1)Oblicz dziedzinę funkcji
4√1 − x2
2)Zbadaj przebieg zmienności funkcji
y=x−2x−1
3)Funkcja reakcji popytu na cenę dla pewnego dobra określona jest wzorem
p=20−3x
gdzie x oznacza cenę,a p−popyt
Funkcja utargu opisana jest wzorem U(x)=p*x
Zbadaj elastyczność funkcji utargu dla ceny równej x=4
4)Zbadaj przebieg zmienności funkcji
y=x2−2x2−1
5)Zbadaj przebieg zmienności funkcji
y=2x−4x−1
6)Zbadaj przebieg zmienności funkcji
y=x−4x2−1
7)Zbadaj przebieg zmienności funkcji
y=x2−2x2−1
Proszę o szybką odpowiedź
11 sty 08:18
Bleee:
Szybką odpowiedź:
Jezeli nie wiesz jak wyznaczyć DZIEDZINE funkcji to nic dziwnego że czekasz na gotowca
11 sty 08:20
nowicjusz: Jeśli ktoś dałby radę to chciałbym żeby to było wyjaśnione krok po kroku
11 sty 08:20
Bleee:
Mam nadzieję, że cieszysz się z tak szybkiej odpowiedzi.
11 sty 08:20
nowicjusz: Chciałem tylko żeby ktoś pomógł mi to rozwiązać bo mam pewne zaległości a akurat trafilem na
takie zadania w książce więc nie rozumiem o co Ci chodzi Bleee?
11 sty 08:24
PW: O to, że wyznaczenie dziedziny to zadanie na poziomie gimnazjum − trzeba rozwiązać nierówność
1 − x2 ≥ 0
Dlaczego i jak "krok po kroku" nie tłumaczy się na studiach.
11 sty 08:37
nowicjusz: Ale ja jestem w liceum a po prostu mam pewne zaległości i chciałem jakiejś pomocy
11 sty 08:44
Bleee:
nowicjusz... na jakim poziomie nauczania jesteś? W jakiej klasie (profil) jesteś?
Bo jeżeli (czego się obawiam) jest to technikum ekonomiczne (albo co gorsza, studia
ekonomiczne) to po prostu ręce opadają, że takie osoby w przyszłości mogą w pośredni lub
bezpośredni sposób odpowiadać za moje finanse.
11 sty 08:46
nowicjusz: liceum 2 klasa matematyczno−językowy profil
11 sty 08:46
PW: I w tym matematyczno−językowym profilu w drugiej klasie zajmujecie się elastycznością funkcji
utargu? Nie wciskaj kitu.
11 sty 08:50
Bleee:
Jeszcze trochę się poczepiam i się uspokoje

To po kiego grzyba wybierałes matematyczny profil skoro masz zaległości z matematyki?
Pomysleliscie (z rodzicami) chociaż trochę o tym? Przecież to nie było tak że w gimnazjum
miałeś 5 z matmy (skoro nie wiesz jak wyznaczyć dziedzinę funkcji), a jeżeli, to mnie nie
dobijaj poziomem edukacji.
Do przebiegu zmienności funkcji (sam przebieg? Bez wykresu?) warto by było posiadać
umiejetnosc:
a) liczenia granic zarówno w krańcach jak i w punkcie
b) liczenia pochodnej funkcji
c) rozwiązywania nierówności typu g(x) > 0
Jezeli nie masz opanowane pierwszego lub drugiego punktu to zacznij od tego a dopiero później
wróć do tych zadan
11 sty 08:52