matematykaszkolna.pl
Matma nowicjusz: 1)Oblicz dziedzinę funkcji 41 − x2 2)Zbadaj przebieg zmienności funkcji y=x−2x−1 3)Funkcja reakcji popytu na cenę dla pewnego dobra określona jest wzorem p=20−3x gdzie x oznacza cenę,a p−popyt Funkcja utargu opisana jest wzorem U(x)=p*x Zbadaj elastyczność funkcji utargu dla ceny równej x=4 4)Zbadaj przebieg zmienności funkcji y=x2−2x2−1 5)Zbadaj przebieg zmienności funkcji y=2x−4x−1 6)Zbadaj przebieg zmienności funkcji y=x−4x2−1 7)Zbadaj przebieg zmienności funkcji y=x2−2x2−1 Proszę o szybką odpowiedź
11 sty 08:18
Bleee: Szybką odpowiedź: Jezeli nie wiesz jak wyznaczyć DZIEDZINE funkcji to nic dziwnego że czekasz na gotowca
11 sty 08:20
nowicjusz: Jeśli ktoś dałby radę to chciałbym żeby to było wyjaśnione krok po kroku emotka
Bleee: Mam nadzieję, że cieszysz się z tak szybkiej odpowiedzi.
nowicjusz: Chciałem tylko żeby ktoś pomógł mi to rozwiązać bo mam pewne zaległości a akurat trafilem na takie zadania w książce więc nie rozumiem o co Ci chodzi Bleee?
11 sty 08:24
PW: O to, że wyznaczenie dziedziny to zadanie na poziomie gimnazjum − trzeba rozwiązać nierówność 1 − x2 ≥ 0 Dlaczego i jak "krok po kroku" nie tłumaczy się na studiach.
11 sty 08:37
nowicjusz: Ale ja jestem w liceum a po prostu mam pewne zaległości i chciałem jakiejś pomocy
11 sty 08:44
Bleee: nowicjusz... na jakim poziomie nauczania jesteś? W jakiej klasie (profil) jesteś? Bo jeżeli (czego się obawiam) jest to technikum ekonomiczne (albo co gorsza, studia ekonomiczne) to po prostu ręce opadają, że takie osoby w przyszłości mogą w pośredni lub bezpośredni sposób odpowiadać za moje finanse.
11 sty 08:46
nowicjusz: liceum 2 klasa matematyczno−językowy profil
11 sty 08:46
PW: I w tym matematyczno−językowym profilu w drugiej klasie zajmujecie się elastycznością funkcji utargu? Nie wciskaj kitu.
11 sty 08:50
Bleee: Jeszcze trochę się poczepiam i się uspokoje emotka To po kiego grzyba wybierałes matematyczny profil skoro masz zaległości z matematyki? Pomysleliscie (z rodzicami) chociaż trochę o tym? Przecież to nie było tak że w gimnazjum miałeś 5 z matmy (skoro nie wiesz jak wyznaczyć dziedzinę funkcji), a jeżeli, to mnie nie dobijaj poziomem edukacji. Do przebiegu zmienności funkcji (sam przebieg? Bez wykresu?) warto by było posiadać umiejetnosc: a) liczenia granic zarówno w krańcach jak i w punkcie b) liczenia pochodnej funkcji c) rozwiązywania nierówności typu g(x) > 0 Jezeli nie masz opanowane pierwszego lub drugiego punktu to zacznij od tego a dopiero później wróć do tych zadan
11 sty 08:52