Dziedzina funkcji
Joko: Czy jeżeli mam funkcje w której występuje mianownik i ustaliłem dziedzine dla tej funkcji, to
czypo przekształceniu funkcji tzn przesunięciu np w prawo, oraz w góre dziedzina dotyczy
przekształconej funkcji? Czy już nie zwracać na nią uwagi?
11 sty 02:06
Joko: Dobrze już rozumiem. Dziedzina przekształca się razem z funkcją.
11 sty 02:08
Adamm:
Tak, bo to wykres przekształcamy
11 sty 02:18
Adamm:
Zawsze zastanawiałem się 'dlaczego raz jest minus raz plus jak
przesuwamy wykres' etc.
Wszystko można sobie elementarnie wyprowadzić rozpatrując wykres funkcji
zamiast jej wzoru
A = {(x, f(x)): x jest rzeczywiste}
Teraz np. jeśli chcemy przesunąć wykres w prawo o 5
A1 = {(x+5, f(x)): x jest rzeczywiste} = {(x, f(x−5)): x jest rzeczywiste}
Czyli funkcję x−>f(x) musimy zastąpić przez x−>f(x−5)
11 sty 02:29