indukcja matematyczna
gość: Powołujac sie na indukcje matematyczna pokazac, ze jesli funkcja f : N → N spełnia warunek:
to f(n)=6
n+1 , n≥0
11 sty 01:22
gość: źle przepisałem, sory
| ⎧ | f(0)=2 | |
| ⎩ | f(n)=6f(n−1)−5 , n≥1 |
|
to f(n)=6
n+1 , n≥0
11 sty 01:23
Bleee:
Kolejne analogiczne zadanie. Już trzecie.
Ale widzę że tym razem przynajmniej to n w potedze jest.
Ile jeszcze zadań 'na to samo kopyto' wstawisz?
11 sty 01:38
Pytający:
• n=0: f(0) = 2 = 60+1
• zakładamy, że f(k) = 6k+1
• f(k+1) = 6f(k)−5 =(z założenia) 6(6k+1)−5 = 6k+1+1
zatem na mocy indukcji matematycznej...
11 sty 01:42
gość : Jakie trzecie? To pierwsze zadanie z indukcji, ktore to wstawilem
Dziekuje za odpowiedz Pytający
11 sty 02:19