matematykaszkolna.pl
funkcja nowicjusz: Zbadaj przebieg zmienności funkcji y=(x−2)/(x−1)
11 sty 00:29
nowicjusz: Proszę o szybką pomoc
11 sty 00:38
ABC:
 x−1−1 1 1 
y=

=1−

czyli sprowadza się to do badania funkcji f(x)=

x−1 x−1 x 
11 sty 08:12
nowicjusz: Mógłbyś jakoś to rozpisać co i jak? Jeśli to nie problem
11 sty 08:24
PW: Na badanie funkcji jest "recepta" − wykaz kolejnych zadań do wykonania. Zaczynamy od dziedziny i puktów przecięcia z osiami układu. Dalej granice na krańcach dziedziny. Potem pochodna, by ustalić ... Poces jest dość długi, a Ty chcesz "rozpisać co i jak". Zacznij sam te łatwiejsze rzeczy i napisz co wyliczyłeś, a z czym sobie nie radzisz. Chętnych do odrabiania lekcji ni ma.
11 sty 08:47
ABC: nowicjusz przekształcasz kolejno wykres funkcji 1/x → −1/x → −1/(x−1) → −1/(x−1) +1 PW chyba głodny, a jak głodny to zły emotka
11 sty 08:53
PW: Nie, dlaczego mam być zły? Trochę mnie dziwi dobijanie się o gotowca tego chłopaka, który twierdzi że jest w II LO o profilu matematycznym. Chce "badania funkcji" − podpowiadam. Nie pytał, w jaki sposób narysować wykres funkcji
 1 
posługując się wiedzą o wyglądzie hiperboli

. Taką wiedzę może mieć, ale uzyskaną
 x 
metodą "szkolną" − obserwacji wykresu dla wielu punktów.
11 sty 09:05
ABC: popatrzyłem sobie na jego listę zadań w drugim wątku, z wyjątkiem tego jednego z podtekstem ekonomicznym reszta wygląda w miarę normalnie podałem mu taki sposób bo za czasów mojej nauki w szkole to nawet mało pojętni ludzie mieli pojęcie o tym jak wygląda wykres y=1/x i mówię tu o 7−8 klasach komunistycznej podstawówki ... no ale tam pojęcie funkcji było wprowadzane w 6 klasie to może optymistyczne było moje założenie że teraz jest podobnie emotka
11 sty 09:21
ite: W ósmej klasie mówi się o wielkościach wprost proporcjonalnych. https://flipbook.apps.gwo.pl/display/2444 W szóstej nie ma pojęcia funkcji. https://flipbook.apps.gwo.pl/display/2368 Akurat z podręczników tej serii uczy się mój chrześniak, tylko dlatego podaję takie.
11 sty 10:17
wredulus_pospolitus: ABC − komunistyczna 8 klasa to (mniej więcej) dzisiejsza 3 klasa liceum (no dobrze ... trochę przesadzam).
11 sty 10:25
ABC: trochę przesadzasz ale niewiele... kiedyś może zeskanuje spis treści z mojej książki 6 klasa podstawówki to ludzie nie uwierzą − prawdopodobieństwo już było wprowadzane i tw .Talesa , ambitny program był emotka
11 sty 10:32
Janek191: @ABC To był podręcznik Jerzego Przyjemskiego ?
11 sty 11:21
ABC: Janek191 tak: Teresa Dąbrowska , Jerzy Przyjemski czarna okładka, żółta szóstka z czerwoną obwolutą na niej ... to były czasy emotka
11 sty 12:40