funkcja
nowicjusz: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
y=(x−2)/(x−1)
11 sty 00:29
nowicjusz: Proszę o szybką pomoc
11 sty 00:38
ABC:
| | x−1−1 | | 1 | | 1 | |
y= |
| =1− |
| czyli sprowadza się to do badania funkcji f(x)= |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x | |
11 sty 08:12
nowicjusz: Mógłbyś jakoś to rozpisać co i jak? Jeśli to nie problem
11 sty 08:24
PW: Na badanie funkcji jest "recepta" − wykaz kolejnych zadań do wykonania. Zaczynamy od dziedziny
i puktów przecięcia z osiami układu.
Dalej granice na krańcach dziedziny. Potem pochodna, by ustalić ...
Poces jest dość długi, a Ty chcesz "rozpisać co i jak". Zacznij sam te łatwiejsze rzeczy i
napisz co wyliczyłeś, a z czym sobie nie radzisz. Chętnych do odrabiania lekcji ni ma.
11 sty 08:47
ABC: nowicjusz przekształcasz kolejno wykres funkcji
1/x → −1/x → −1/(x−1) → −1/(x−1) +1
PW chyba głodny, a jak głodny to zły
11 sty 08:53
PW: Nie, dlaczego mam być zły? Trochę mnie dziwi dobijanie się o gotowca tego chłopaka, który
twierdzi że jest w II LO o profilu matematycznym.
Chce "badania funkcji" − podpowiadam. Nie pytał, w jaki sposób narysować wykres funkcji
| | 1 | |
posługując się wiedzą o wyglądzie hiperboli |
| . Taką wiedzę może mieć, ale uzyskaną |
| | x | |
metodą "szkolną" − obserwacji wykresu dla wielu punktów.
11 sty 09:05
ABC: popatrzyłem sobie na jego listę zadań w drugim wątku, z wyjątkiem tego jednego z podtekstem
ekonomicznym reszta wygląda w miarę normalnie
podałem mu taki sposób bo za czasów mojej nauki w szkole to nawet mało pojętni ludzie mieli
pojęcie o tym jak wygląda wykres y=1/x
i mówię tu o 7−8 klasach komunistycznej podstawówki ... no ale tam pojęcie funkcji było
wprowadzane w 6 klasie to może optymistyczne było moje założenie że teraz jest podobnie
11 sty 09:21
11 sty 10:17
wredulus_pospolitus:
ABC − komunistyczna 8 klasa to (mniej więcej) dzisiejsza 3 klasa liceum (no dobrze ... trochę
przesadzam).
11 sty 10:25
ABC: trochę przesadzasz ale niewiele... kiedyś może zeskanuje spis treści z mojej książki 6 klasa
podstawówki to ludzie nie uwierzą − prawdopodobieństwo już było wprowadzane i tw .Talesa ,
ambitny program był
11 sty 10:32
Janek191: @ABC
To był podręcznik Jerzego Przyjemskiego ?
11 sty 11:21
ABC:
Janek191 tak: Teresa Dąbrowska , Jerzy Przyjemski czarna okładka, żółta szóstka z czerwoną
obwolutą na niej ... to były czasy
11 sty 12:40