Pole figury ograniczone krzywą
Całkownik: Obliczyć pole figury ograniczone krzywą: r(φ)=acos(φ), dla φ od 0 do 2π
Mam taki wzorek:
| | 1 | |
P= |
| ∫od 0 do 2π [r(φ)]2 |
| | 2 | |
| | πa2 | | πa2 | |
Policzyłem tą całkę i wyszło mi |
| a w odpowiedziach jest |
| . Mógłby to ktoś |
| | 2 | | 4 | |
jeszcze raz przeliczyć żeby wykluczyć błąd w odpowiedziach?
10 sty 22:43
Całkownik: | | cosx sinx + x | |
Jak by co to całka z cos2x= |
| |
| | 2 | |
10 sty 23:04
ABC: mi się wydaje że ∫
02π cos
2x dx =π , niech się wypowie jakiś specjalista całkowania
10 sty 23:12
jc: acos = arccos ?
10 sty 23:16
ABC:
raczej a jest parametrem tutaj
10 sty 23:21
jc: To zmienia zadanie.
(x−a/2)2 + y2 = a2/4
x2+y2 = a x
x= r cos t
y = r sin t
r2 = a r cos t
r = a cos t
Jest to więc okrąg o promieniu a/2, a koło o tym promieniu ma pole = πa2/4.
10 sty 23:38
Całkownik: | | 1 | |
Czyli jednak wynik w odpowiedziach jest dobry? Wpisałem teraz do wolframa P= |
| ∫od 0 do 2π |
| | 2 | |
| | πa2 | | πa2 | |
[acos(φ)]2 i wypluł wynik nie |
| tylko |
| . Sam już nie wiem. |
| | 4 | | 2 | |
11 sty 00:24
jc: Dane są bez sensu. Dla kątów z pewnego przedziału r jest ujemne.
kąt powinien być z przedziału [π/2, π/2].
11 sty 00:31
Całkownik: Dzieki. Czyli w zadaniach tego typu mimo danego kąta i tak muszę sprawdzić gdzie r>=0? Chodzi
Ci o kąt −pi/2,pi/2?
11 sty 07:36
ABC: dla cosinusa to będzie od 0 do π
11 sty 07:47
jc: Całkownik, oczywiście, umknął mi minus.
ABC, dla t ∊(π/2, π) cos t jest ujemny.
11 sty 09:33
ABC: zgadza się , napisałem dla sinusa, mózg nie pracuje za mało cukru
11 sty 09:38