matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Jan:
Cześć! Mam problem z policzeniem takiej granicy:
x
b=lim −> −
∞
arctg
1−x
prosze o pomoc
Nie wiem jak to ruszyć
10 sty 22:38
Jan:
x
arctg lim
= arctg lim(−1) = arctg(−1) = − pi/4
1−x
dobrze?
10 sty 22:44