1 do alfa
Kamil: Cześć. W liczonym zadaniu (wyznaczanie α) wyszło mi równanie:
1α = 1
Jakie jest wtedy α?
10 sty 22:37
wredulus_pospolitus:
α ∊ R
10 sty 23:12
Jerzy:
α = 0
10 sty 23:14
Jerzy:
Tak, α ∊ R
10 sty 23:16
Kamil: Dobrze, a jeżeli mam następujące zadanie:
| | ⎧ | αxα−1 gdy x∊(0,1) | |
| Zmienna losowa X ma gęstość f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 w p.p | |
a) Wyznacz parametr α
b) Wyznacz dystrybuantę zmiennej losowej X
c) Oblicz Var(X), E(1−X)
2, P(X>1/2)
I teraz z własności gęstości 1 = ∫
−∞∞ f(x)dx wychodzi mi, że α ∊ R. Czy to poprawnie? Jak
wtedy wyliczyć dystrybuantę?
11 sty 18:47
wredulus_pospolitus:

no to tutaj masz α > 0 co wynika z założeń odnośnie gęstości
każdy z tych wykresów może być wykresem funkcji gęstości
11 sty 18:55
wredulus_pospolitus:
oczywiście na odcinku (0,1)

w pozostałych częściach mamy 0
11 sty 18:55
Kamil: Rozumiem, że wtedy dystrybuanta też wyjdzie parametryzowana.
Ale jak policzyć wtedy wyrażenia z podpunktu c) ?
12 sty 10:42