geometria analityczna
yano: Napisac równanie płaszczyzny przechodzacej przez punkty A(−3; 1; 1), B(−8; 2; 0) i
| | x+1 | | y−2 | | z−1 | |
równoległej do prostej |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 0 | | 2 | |
10 sty 22:16
wredulus_pospolitus:
1) skoro ma być równoległa do danej prostej to tworzysz prostą równoległą do tejże prostej
PRZECHODZĄCĄ przez jeden z danych w zadaniu punktów
2) i teraz pytanie−zagadka ... jak wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej prostą i punkt
(nie będący na tejże prostej)
10 sty 22:20
yano: Jeszcze jedno zadanie:
Znalezc równanie płaszczyzny zawierajacej punkty A(1; 0; 0), B(0; 0; 1), która z płaszczyzną π
x + y−z + 10 = 0 tworzy kąt π/3
10 sty 22:33
Mila:
π: x + y−z + 10 = 0
π
1: Ax+By+Cz+D=0
A*1+D=0 i C*1+D=0⇔A=C, D=−C
π
1 : Cx+By+Cz−C=0
| 1 | | C*1+B*1+C*(−1) | |
| = |
| |
| 2 | | √C2+B2+C2*√12+12+(−1)2 | |
4B
2=6C
2+3B
2
B
2=6C
2
B=
√6C
π
1: Cx+
√6Cy+Cz−C=0
π
1: x+
√6y+z−1=0
10 sty 23:40
yano: Dziękuję za pomoc i jeszcze proszę
Do zadania 1
| | x+3 | | y−1 | | z−1 | |
Równanie prostej |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 0 | | 2 | |
Zagadki nie umiem zrobić : jak wyznaczyć równanie płaszczyzny zawierającej prostą i punkt
(nie będący na tejże prostej) proszę o pomoc
Do zadania 2
π
1: Ax+By+Cz+D=0
A*1+D=0 i C*1+D=0⇔A=C, D=−C
π
1 : Cx+By+Cz−C=0
Co to jest ta płaszczyzna π
1
11 sty 06:22
Mila:
ad2) szukana płaszczyzna
11 sty 19:02
Mila:
A(−3; 1; 1), B(−8; 2; 0)
Prosta równoległa do danej płaszczyzny.
x=1+3t
y=2+0*t
z=1+2t, t∊R
k→=[3,0,2] wektor kierunkowy prostej
1)AB→=[−5,1,−1]
n→=[3,0,2] x [−5,1,−1]= wektor normalny płaszczyzny
n→=[−2,−7,3]
π: −2*(x+3)−7*(y−1)+3*(z−1)=0 ⇔
−2x−6−7y+7+3z−3=0
−2x−7y+3z−2=0 /*(−1)
π: 2x+7y−3z+2=0 − równanie szukanej płaszczyzny
=================================
11 sty 21:03
yano: W zadaniu 1 odpowiedz jest x + 2y− 3z + 4 = 0
Ja tego nie rozumiem skąd ta odpowiedz
12 sty 00:10
Mila:
1) Dobrze przepisane zadanie 1?
Zaraz sprawdzę obliczenia.
Czekam na odpowiedź na pytanie (1).
12 sty 20:10