matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi liczbowe
kuba:
Znajdź n mając a1=
−3
−2
q=
1
3
an=
1
54
bardzo prosze o szybką pomoc
16 lut 19:44
Julek:
−3
3
a
1
=
=
−2
2
1
q=
3
1
a
n
=
54
a
n
= a
1
*q
n−1
1
3
1
=
* (
)
n−1
54
2
3
1
9
1
2
=
* (
)
n
/ *
54
2
3
9
1
1
= (
)
n
243
3
3*3*3*3*3 = 243 = 3
5
n = 5
16 lut 20:46