geometria analityczna
00000: Punkt A(−4,2) jest wierzchołkiem trójkąta ABC, którego dwie środkowe zawierają się w prostych
o równaniach x=0 oraz y+x−2=0. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta.
Czy mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu? Nie mam pojęcia jak to zrobić.
10 sty 21:23
wredulus_pospolitus:

1) Należy zauważyć, że środkowe przecinają się w jednym punkcie, stąd trzecia środkowa będzie
dana równaniem
2) Ponadto, wiemy że środek ciężkości dzieli środkową w proporcji 2:1. Stąd wyznaczamy punkt w
na przeciwko znanego nam wierzchołka
3) Teraz należy wyznaczyć jaka prosta będzie zawierać bok tego trójkąta, na który była
opuszczona ta środkowa (pomyśl w jaki sposób to zrobić)
4) Przecięcie tejże prostej z dwoma podanymi w zadaniu środkowymi daje nam współrzędne dwóch
pozostałych wierzchołków
10 sty 21:40
Janek191:
Która oś jest X ?
10 sty 21:44
wredulus_pospolitus:
Bo to taka zmyłka jest
10 sty 21:47
Eta:

S −−− jest środkiem ciężkości trójkąta ( bo jest punktem przecięcia środkowych)
| xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
(**) S( |
| , |
| ) −−− wzór jest w karcie wzorów |
| 3 | | 3 | |
Rozwiązując układ równań x=0 i x+y−1=0 ⇒ S: (0,2)
to C(0,b) i B( x, −x+2) i A(−4,2)
to ze wzoru (**)
| 0+x−4 | | b−x+2+2 | |
|
| =0 ⇒ x= 4 i |
| =2 ⇒ b=6 |
| 3 | | 3 | |
więc:
C(0,6) , B(4,−2)
============
10 sty 22:05
00000: Bardzo dziękuję!
11 sty 00:56