Zapytanie o zadanie z funkcji liniowych
Analde Stroyer: Dane są dwie funkcje liniowe f(x)=x−m oraz g(x)=2x+1.Wyznacz wartość parametru m, dla którego
zbiorem rozwiązań nierównoości f(x)≤g(x) jest przedział [−3,+∞). Dla wyznaczonej wartości
parametru m naszkicuj wykresy obu funkcji w jednym rysunku.
mam ogromną prośbę, znalazłam rozwiązanie tego zadania:
f(x)≤g(x)
x−m≤2x+1
−x≤1+m
x≥−m−1
−m−1=−3
m=2
Ale nie mam pojęcia czemu porównano −m−1=−3? /czy może mi ktoś na to odpowiedzieć?
Proszę
10 sty 20:51
ABC:
x≥−m−1⇔x∊[−m−1,+
∞] dlatego porównano
10 sty 20:56