Wartość najmniejsza największa
Ciekawość: Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji f(x)=(3−x2)/(x+2) W przedziale <−√3 , 4>
Próbowałem porobić coś z ekstremum ale wciąż nie wiem jak poprawnie rozwiązać to zadanie.
10 sty 20:45
wredulus_pospolitus:
1) pokaż jak liczysz
2) sprawdzimy i doradzimy
10 sty 20:48
Ciekawość: f'(x)=−2x*(x+2) − (3−x2)(1)/(x+2)2 ⇒ −3x2 − 4x −3/(x+2)2. D=R\{−2}
w(k)=f'(x)=0
−3x2−4x−3=0
Δ=−26 x∊R
w(d)=f'(x)>0
10 sty 20:56
Ciekawość: W tym momencie nie mam zielonego pojęcia co dalej
10 sty 20:57
ABC:
pochodna źle policzona , −(3−x2)=−3+x2
10 sty 21:00
Ciekawość:

Okej teraz Δ=4
Także (x+3)(x+1)=0
Ten wykres to wszystko co jestem w stanie zrobić na telefonie :c
f↑<−3,−2)(−2,−1)
f↓(−oo,−3><−1,oo)
fmax(−1)=4
fmin(−3)=6
10 sty 21:33
Ciekawość: Na pewno cos robie źle tylko nie wiem co
10 sty 21:35
ABC: prawie dobrze, f(−1)=2
10 sty 21:37
Ciekawość: A więc jest to cale rozwiązanie zadania ? Bo chyba nie zamykam przedziału dla pochodnej tylko
dla calej funkcji.
10 sty 21:50
ABC:
znasz algorytm szukania największej i najmniejszej wartości funkcji w przedziale domkniętym?
już go podawałem w jakimś wątku ale zbyt dawno temu wyszukiwarka nie łapie
10 sty 21:54
Ciekawość: Problem rozwiązany. Dziekuje za pomoc.
10 sty 21:55
wredulus_pospolitus:
skoro f
max masz dla x=−1 a f
min dla x=−3
to jak może wyjść f(−3) > f(−1)
10 sty 21:55
Ciekawość: Mialem wrazenie że mam do tego dorysować szkic funkcji na podstawie podanych informacji
omyłkowo.
10 sty 21:56
ABC: tam jest asymptota po drodze

nie ważne, jego przedział łapie tylko jeden punkt krytyczny
10 sty 21:56
wredulus_pospolitus:
Problem rozwiązany

Niby gdzie

Bo ja nie widzę nigdzie Twojego odniesienia się do przedziału
zadanego w treści zadania.
10 sty 21:58
wredulus_pospolitus:
ABC ... to taka mała podpucha była
10 sty 21:58
Ciekawość: No ale zeby nie było całkowity wynik to f(−1)=2 bo patrz przedzial dziekuję i pozdrawiam c:
10 sty 22:02
ABC: takie rzeczy z rachunku różniczkowego jak najw. i najm. wartość w przedziale powinny być w
tutejszym kompendium wiedzy ? czy już to wyrzucili z rozszerzonego bo nie jestem na bieżąco z
programem?
10 sty 22:02
ABC: Ciekawość nie miałeś polecenia znaleźć ekstrema tylko największą i najmniejszą wartość w
przedziale, jak dostaniesz jedynkę nie powołuj się na mnie
10 sty 22:04
Ciekawość: Czyli jednak jest źle

? Bo juz nie wiem czy wartość najwieksza = maximum czy nie
10 sty 22:06
wredulus_pospolitus:
kuźwa ... liczone jest dobrze ale liczysz NIE TO CO TRZEBA z pochodnej
10 sty 22:07
wredulus_pospolitus:
Masz znaleźć wartość najmniejszą i największą W ZADANYM W ZADANIU
PRZEDZIALE i wartości
funkcji TYLKO w tym przedziale Ciebie interesują

Gdyby mowa była o całej funkcji to wtedy ta funkcja by nie przyjmowała ani najmniejszej ani
największej wartości ... natomiast f
max i f
min oznaczają maksimum i minimum LOKALNE (a
nie globalne)
10 sty 22:08
Ciekawość: Na tym polegał caly mój problem ze nie wiem co i jak mam policzyć a że dostawalem odpowiedzi że
ide w dobrym kierunku
10 sty 22:08
ABC: k...a ręce załamać tylko

1)obliczamy wartości funkcji na obu krańcach przedziału domkniętego
2) jeśli wewnątrz przedziału są punkty w których pochodna się zeruje też obliczamy w nich
wartość funkcji − nie musimy sprawdzać czy są tam ekstrema
3) spośród wartości otrzymanych w pkt 1) i 2) wybieramy największą i najmniejszą
10 sty 22:12
wredulus_pospolitus:
To procedura (tym razem ja ją podam) wygląda tak:
1) sprawdza wartość funkcji na krańcach badanego przedziału (dwa punkty)
2) wyznaczasz pochodną
3) sprawdzasz (korzystając z pochodnej) czy jakieś ekstremum lokalne leży wewnątrz badanego
przedziału
4) jeżeli tak to wyznaczasz wartość funkcji w tymże właśnie punkcie
5) porównujesz ze sobą otrzymane wartości funkcji w punktach ... wybierasz największą i
najmniejszą wartość
KOOONIEC
10 sty 22:12
wredulus_pospolitus:
w sumie to powinien być jeszcze:
0) sprawdzasz czy funkcja jest CIĄGŁA w badanym przedziale (nie sprawdza się tego, bo zadania
są tak konstruowane, aby funkcja była tam ciągła, a pochodna istniała)
10 sty 22:14
ABC: tak, to jest przy założeniu że jest to normalny przedział bez dziur (ale u niego dziura jest w
−2 więc nie należy)
i funkcja jest różniczkowalna, więc i ciągła
10 sty 22:16
Ciekawość: No i dziękuje w końcu za konkretna podpowiedź, Jest dość późna godzina i podróż komunikacja
miejską nie sprzyja mojemu myśleniu
10 sty 22:17