oblicz prawdopodobieństwo
kraaaatttaa: Hej mam problem z zadankiem o takiej treści:
oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 63 osób co najwyżej 58 nie urodziło się w piątek
Liczenie po kolei z rozkładu Bernoulliego jest bardzo czasochłonne (jeśli dobrze myślę):
| | 6 | | 1 | | | | 6 | | 1 | |
* ( |
| )58 *( |
| )5 + | * ( |
| )57 *( |
| )6 + |
| | 7 | | 7 | | | 7 | | 7 | |
| | | | 6 | | 1 | |
[...]+ | * ( |
| )0 *( |
| )63 |
| | | 7 | | 7 | |
Jak inaczej rozwiązać to zadanie?
10 sty 20:00
Bleee:
Przybliz do rozkładu Normalnego
10 sty 20:08
kraaaatttaa: x=58
n=63
| | 6 | |
σ=√np(1−p)=√54(1− |
| ) ≈ 6,8 |
| | 7 | |
| | x−μ | | 58−54 | |
Z= |
| = |
| ≈ 0,59 |
| | σ | | 6,8 | |
Dobrze myślę? Czyli wynik to 0,59?
10 sty 20:29
wredulus_pospolitus:
Na pierwszy rzut oka (treść zadania) powiedziałbym, że powinno to być więcej niż 60%.
10 sty 20:30
wredulus_pospolitus:
σ ≠ 6.8
√54/7 ≈ √7.7
10 sty 20:32
wredulus_pospolitus:
A drugie ... gdzie tutaj korzystasz z tablic rozkładu normalnego
10 sty 20:34
ABC: 0,59 to nie wynik tylko punkt w którym trzeba wartość dystrybuanty obliczyć
P(X≤a)= Φ(a) dla zmiennej standaryzowanej
10 sty 20:36
wredulus_pospolitus:
ABC ... tyle że ów Z źle wyznaczony (bo σ źle wyznaczona)
10 sty 20:38
ABC: pewnie tak, bo √54/7≈2,78
10 sty 20:40
kraaaatttaa: O dziękuje, nie zauważyłam błędu
A tablicę rzeczywiście umknęły mi
Po korektach:
Z=1,43
Φ(1,43)≈0,92
Prawdopodobieństwo, że co najwyżej 58 osób nie urodzi się w piątek wynosi 0,92?
10 sty 20:45
wredulus_pospolitus:
Z ≈ 1.44 <−−− podwójny błąd w zaokrągleniu już jest zauważalny
To (wynik) już jest prawdopodobny, nie sądzisz
10 sty 20:49
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | 58 − 54 | | 4*√7 | | √112 | | 2 | |
Z = |
| = |
| = |
| = (2 |
| )1/2 ≈ 1,4401646 |
| | √54/7 | | √54 | | √54 | | 27 | |
Natomiast policzenie:
| | 58 − 54 | |
Z = |
| ≈ 1.438849 (ale i tutaj powinno się zaokrąglić w górę ... więc nie wiem |
| | 2,78 | |
jak zaokrąglałaś/−eś że wyszło 1.43)
10 sty 20:55
kraaaatttaa:
Dobrze, dziękuje
Czyli prawdopodobieństwo będzie wynosić 0,93?
10 sty 21:06
kraaaatttaa: Korzystałam z przybliżeń, stąd 1,43
10 sty 21:12
wredulus_pospolitus:
Jeszcze raz napiszę ... ŹLE KORZYSTASZ Z PRZYBLIŻEŃ
| 54 | |
| = 7,7142857 ≈ 7,71 (a co tam niech będzie do dwóch miejsc po przecinku) |
| 7 | |
√7,71 = 2,776688 ≈ 2,78
jak widzisz ... robiąc przybliżenie do drugiego miejsca po przecinku nadal wychodzi 1.44 ...
tak więc, gdzieś musiałeś/−aś źle zaokrąglać a to już jest poważny błąd.
10 sty 21:32
kraaaatttaa: Dobrze, rozumiem, ale ostatecznie wynik 0,93 jest poprawny?
10 sty 21:36
wredulus_pospolitus:
A co Ciebie boli aby podać 0.925

(Jeżeli nie masz pewności jak zaokrągla się 'piątkę'


)
10 sty 21:41
wredulus_pospolitus:
Albo po prostu wszystkie cyfry odczytane z tablicy
10 sty 21:50
ABC:
w moich tablicach np. jest Φ(1.44)=0.92507
10 sty 21:52
kraaaatttaa: Ok

oczywiście, że nic nie boli

Teraz zastanawiam się, gdyby to zadanie zmodyfikować w ten sposób:
oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 63 osób co najmniej 54 nie urodziło się w piątek
| | 6 | |
Jak się zabrać za to co najmniej? I co jeśli x=μ, bo 63* |
| =54 |
| | 7 | |
Przecież wtedy nie można policzyć Z, bo x−μ wynosi 0
10 sty 21:58
wredulus_pospolitus:
no to a = 0 −> Φ(a) = Φ(0) = 0.5 (odczytujemy z tablicy

jeżeli nie wiemy o tym)
10 sty 22:01
kraaaatttaa: Nie rozumiem
10 sty 22:02
kraaaatttaa: Co to jest a?
10 sty 22:03
wredulus_pospolitus:
Na logikę ... mamy (dowolny) rozkład (ciągły) symetryczny ... i pytanie brzmi −−− jakie jest
prawdopodobieństwo, że wylosujemy wartość nie większą niż średnia.
| | 1 | |
Odpowiedź: Tyle samo co wylosowanie wartości nie mniejszej od średniej ... czyli |
| |
| | 2 | |
10 sty 22:03
wredulus_pospolitus:
"ABC: 0,59 to nie wynik tylko punkt w którym trzeba wartość dystrybuanty obliczyć
P(X≤a)= Φ(a) dla zmiennej standaryzowanej"
10 sty 22:04
kraaaatttaa: Dobrze, nie myślałam od tej strony wtedy jako prawdopodobieństwo mogę przyjąć 0,5?
Dobrze myślę?
10 sty 22:06
wredulus_pospolitus:
Nawet nie tyle możesz co MUSISZ

Bo DOKŁADNIE tyle ono wynosi.
10 sty 22:09
wredulus_pospolitus:
Jest dokładnie tyle samo liczb mniejszych od średniej co większych od średniej (o ile rozkład
jest symetryczny względem tejże średniej)
10 sty 22:10
kraaaatttaa:
Dobrze, dziękuje za wszystkie wskazówki
Prawdopodobieństwo niestety nie jest moją bajką
10 sty 22:13
wredulus_pospolitus:
To chyba zły kierunek wybrałeś/−aś

Skoro prawdopodobieństwo (i to na takim 'poziomie' ) masz oznacza, że to zapewne jakieś studia
inżynierskie z matematyki / informatyki
10 sty 22:15
kraaaatttaa: Nie tylko na matematyce czy informatyce wymagają takich obliczeń

A zmiana mojego kierunku ze względu na prawdopodobieństwo, nie jest dobrym wyborem

To tylko mały ułamek

Potrzebny do zdania egzaminu
10 sty 22:28
ABC: dobre podejście

zakuć zdać zapomnieć zapić
10 sty 22:31
kraaaatttaa: Jak w takich zadaniach rozróżnić "co najmniej" od "co najwyżej"
oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 63 osób co najwyżej 58 nie urodziło się w piątek
i
oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 63 osób co najmniej 58 nie urodziło się w piątek
10 sty 22:31
kraaaatttaa: Niekoniecznie zakuć

Próbuję to zrozumieć
10 sty 22:33
ABC: tak jak w normalnym języku polskim:
chcę wypić co najwyżej 3 piwa : 0,1,2,3
co najmniej trzy piwa :3,4,5,....,wynoszą mnie
10 sty 22:34
kraaaatttaa: Głównie mam na myśli rozwiązywanie zadania
10 sty 22:36
kraaaatttaa: Przecież dane mamy te same, oprócz co najmniej i co najwyżej, czyli wyniki powinny wyjść inne
Jak to odnieść do rozwiązywania zadania
10 sty 22:38
ABC: no to tak samo
wśród 63 osób:
co najwyżej 58: 0,1,2,...,57,58
co najmniej 58: 58,59,60 ,61, 62,63
10 sty 22:39
kraaaatttaa: No tak, ale do rozkładu normalnego podstawiamy te same dane
10 sty 22:40
kraaaatttaa: To zapytam tak: jak obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród 63 osób co najmniej 58 nie
urodziło się w piątek?
10 sty 22:41
ABC:
jakoś tak
| | X−54 | | 4 | | 4 | |
P(X≥58)=P(X−54≥4)=P( |
| ≥ |
| )=1−Φ( |
| ) |
| | σ | | σ | | σ | |
10 sty 22:44
kraaaatttaa: Oki
Dziękuje serdecznie
10 sty 22:52
wredulus_pospolitus:
22:28 toć podałem kierunek matematyk / informatyka
A samo zadanie tak naprawdę 'pięknie' by pasowało jako zadanie na zrobienie programiku
wyliczającego takie właśnie prawdopodobieństwo.
10 sty 23:09
wredulus_pospolitus:
co do 22:41
P(X≥58) = 1 − P(X≤58)

czyli P('co najmniej y osób') + P('co najwyżej y osób') = 1

(dla dowolnego rozkładu
ciągłego)
10 sty 23:11