Zadanie z fizyki. Jaka jest głębokość studni?
aa: Studnia o pionowych ścianach z wodą na dnie, rezonuje przy częstości 7 Hz i nie rezonuje przy
częstościach niższych. Gęstość powietrza w studni wynosi 1. kg/m3, a ciśnienie 9.5*104 Pa, a
stosunek ciepeł właściwych wynosi 7/5. Jaka jest głębokość studni?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.. Proszę o wyjasnienie, naprowadzenie
10 sty 19:25
Leszek: predkosc fali w gazie : v= √ x p/ρ
x= 7/5
p = 9,5*104 Pa
ρ = 1 kg/m3
f= v/λ
λ= H/4
H , glebokosc studni .
10 sty 22:04
Leszek: Sorry , blad w druku , powinno byc : H = λ/4
10 sty 22:22