Układ równań z parametrem
vedkav: Proszę o pomoc. Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb
(x,y) spełniająca warunek x+y≥1
I mam taki układ równań:
x+my=2
mx−y=4
10 sty 19:14
Bleee:
Drugie równanie mnozymy przez m
Dodajemy rownania i mamy
x(m2 +1) = 4m + 2
x =....
Wiec y =....
I teraz x+y ≥ 1 więc m =....
Jeszcze rozpatruje dla m=0 i sprawdzasz czy spełniony będzie warunek co do sumy niewiadomych
10 sty 19:20
vedkav: Dlaczego drugie równanie mnożymy przez m? Mogłabym prosić o rozpisanie tego, bo nie bardzo
rozumiem
11 sty 22:18
iteRacj@:
x+my=2
mx−y=4 //*m
x+my=2
m2x−my=4m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+m2x=2+4m
11 sty 23:18
wredulus_pospolitus:
tak więc ... mnożymy przez 'm' po to by łatwo pozbyć się jednej ze zmiennych (w tym przypadku
'y')
11 sty 23:47
wredulus_pospolitus:
co iteracja pięknie zaprezentowała zresztą
11 sty 23:48
Mila:
Za pomocą wyznaczników
x+my=2
mx−y=4
W=−1−m
2
−1−m
2≠0 dla m∊R
==========
W
x=−2−4m
W
y=4−2m
===========
===============
6m−2≥m
2+1
rozwiązuj dalej sam
11 sty 23:49
iteRacj@:
@wredulus rozpisanie zawsze jest piękne
11 sty 23:59
vedkav: Dziękuję, teraz rozumiem
12 sty 09:59