optymalizacyjne z wykorzystaniem pochodnej
mart:

piaskownica w kształcie trójkąta prostokątnego oparta o ścianę budynku ( rysunek) siatka
tworząca ogrodzenie wynosi 6m
oblicz bok aby pole powierzchni było największe
10 sty 19:01
Bleee:
Niech a oznacza 'styk piaskownicy ze sciana'.
Wiemy że:
x
2 + a
2 = (6−x)
2
Wyznaczasz jedna ze zmiennych (łatwiej a) z pierwszego rownania, podstawiasz do wzoru na pole,
liczysz pochodną i szukasz maksimum.
10 sty 19:08
mart: a mógłbyś blee podać swoją odpowiedź? mnie wychodzi x=3 ale czy dobrze to policzyłam
10 sty 19:09
Bleee:
Bzdura... Dla x=3 oznacza że przeciwprostokatna także by miała długość 3, więc to by nie był
trójkąt
10 sty 19:12
mart: to jak to ma być?
10 sty 19:28
ABC: mart ,możliwe że kiedy boki wynoszą 2, 2
√3 , 4 ale szybko liczyłem to sprawdź
10 sty 19:29
Bleee:
Policz POCHODNĄ
10 sty 19:38
Bleee:
A nie się pytasz i czekasz na odpowiedz
10 sty 19:38
mart: spokojnie
10 sty 19:51
Mila:
Dobrze
10 sty 20:28