10 sty 18:55
Bleee: ≠
To jest materiał NA STUDIACH

... Normalnie szczelna mi opadła. Mam nadzieję że to jakieś
humanistyczne studia a nie inżynierskie.
Wiec tak:
| . | |
| |
| to co tutaj jest musi być ≠ 0 | |
√to co tutaj jest musi być ≥ 0
log
a(to co tutaj jest musi być > 0)
log
to co tutaj jest musi być >0 ORAZ ≠ 1 a
I w ten sposób masz już procedurę na 9 z tych pezykladow
10 sty 19:04
Rich: UE w Krk, każde 1 zadanie z listy jest łatwe( list 7 do kolosa każda 15 zadań) reszta to już
jakieś nieporozumienie bo trochę za ciężkie jak na 1 rok bo osoby mające po 50−70% z roz. z
matmy trochę nie ogarniają.. Ale chyba się zlitowali dając po 1 łatwiejszym na rozgrzewkę
11 sty 12:55
Bleee:
To jakie są te inne zdania których studenci nie ogarniaja? A jaki kierunek na tym uniwerku?
PS. Prosiłbym też o nie pisanie Krk (tak, wiemm... ten 'skrot' ma z 14 latl ponieważ jest
miasto o DOKLADNIE takiej nazwie
11 sty 13:16
Mila:
a)
D=R ponieważ 2x
2+3>0 dla każdego x∊R
b)
f(x)=
√x2+5x+6
x
2+5x+6≥0
Δ=25−4*6=1
| | −5−1 | | −5+1 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−3 lub x
2=−2
parabola skierowana do góry
x≤−3 lub x≥−2
D=(−
∞,−3>∪<−2,
∞)
3−x
2≠0
x
2≠3⇔x≠
√3 i x≠−
√3
D=R\{−
√3,
√3}
11 sty 20:17
Mila:

d) f(x)=log
3(x
3−3x
2−4x)
x
3−3x
2−4x>0⇔
x*(x
2−3x−4)>0
Δ=9+16=25
x
1=−1 lub x
2=4
x*(x+1)*(x−4)>0
rysujemy oś liczbową, odczytujemy:
D=(−1,0)∪(4,
∞)
==============
11 sty 20:25
Mila:

e)
f(x)=log
2−x (3x+1)
3x+1>0 i 2−x>0 i 2−x≠1
Oś liczbowa , część wspólna
================
Teraz analizuj i próbuj sam coś rozwiązywać, będą problemy to pomogę.
11 sty 20:33
daras: nadgorliwa
11 sty 20:55