grupy
grupy:
Czy nastepujace grupy G i H sa izomorficzne?
a) G=S7/A7 i H=(Z2, +2)
b) G=(Z, +)x(Z, +) i H=(Q, +)/Z
a)
|G|=2=|Z2|
Wydaje mi sie, ze sa ale nie wiem jak uzasadnic.
10 sty 18:51
Adamm:
Wszystkie grupy o dwóch elementach są izomorficzne z Z2
10 sty 18:55
grupy:
a) 2 jest liczba pierwsza, wiec sa cykliczne.
b)
W grupie H jest element rzedu 3, natomiast w G nie ma takiego elementu.
W grupie G jest tylko element rzedu 1, czyli neutralny (1, 1) a pozostale maja rzad
nieskonczony.
Dobrze?
10 sty 20:24
grupy: ?
11 sty 08:24
grupy: ?
11 sty 17:18
Adamm:
dobrze
ale chyba trzeba wskazać taki element w grupie H
przykładem jest Z+1/3
11 sty 17:28