grupy
grupy:
Czy dany element jest odwracalny w danym pierscieniu. Jesli tak, to znalezc
element odwrotny.
a) 327 w Z2018
Tak, bo NWD(327, 2018)=1.
Elementem odwrotnym jest x=327−1 taki, ze 327⋅2018 x=1.
Jak wyznaczyc x?
10 sty 16:00
ABC: z algorytmu Euklidesa idąc do tyłu
10 sty 16:07
Mila:
327*x=1 (mod2018)
2018=327*6+56
327=56*5+47
56=47*1+9
47=9*5+2
9=4*2+1
odwracamy algorytm
1=9−4*2=9−4*(47−9*5)=9−4*47+9*20=9*21−4*47=
=21*(56−47*1)−4*47=21*56−21*47−4*47=21*56−25*47=
=21*56−25*(327−56*5)=−25*327+146*56=
=−25*327+146*(2018−6*327)=
=−901*327+146*2018
−901+2018=1117
327−12018=1117
================
10 sty 18:33
ABC:
Mila dla ciebie

za to że ci się chciało rozpisywać
10 sty 19:07
Mila:
10 sty 19:26