prawdopodobieństwo wylosowania takich dwóch liczb, których iloczyn
Klaudia: Ze zbioru A = {1, 2, 3 ... 40} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
takich dwóch liczb, których iloczyn:
a) przy dzieleniu przez 3 daje reszte 1
Ω= (40 2) = 780
wypisałam wszystkie przypadki:
I 4, 8, 12, ... 40 − 10 liczb podzielnych przez 4
II 3, 7, 11 ... 39 − 10 liczb z resztą 3
III 2, 6, 10, ... 38 − 10 liczb z resztą 2
IV 3, 7, 11, ... 39 − 10 liczb z resztą 1
żeby była reszta 1 to:
dwie liczby ze zbioru II lub dwie liczby ze zbioru I
A = (10 2) + (10 2) = 90
wychodzi 90/780, a odpowiedź to 169/90

pomocy