Błądzenie losowe - ścieżki
wit: Niech 0<p<1. Niech n,k∊ℕ, k<n. Jakie jest prawdopodobieństwo, że punkt, który startuje z 0
wraca do 0 w 2n−tym kroku w błądzeniu losowym z parametrem p nie osiąga punktu k w żadnym
kroku J dla 0≤ j≤2n. Proszę o pomoc
10 sty 13:32
Bleee:
Oki, a jaka jest długość pojedynczego kroku? Rozumiem że z prswdipobiebstwem (1−p) robi się
krok do tyłu.
10 sty 14:45
wit: Długość jednego kroku jest równa jeden. Prawdopodobieństwo, że idziemy w górę jest p, a w dół
1−p
10 sty 14:50
wredulus_pospolitus:
Czyli masz policzyć prawdopodobieństwo, że po w '2n' próbach będzie DOKŁADNIE n sukcesów (krok
do góry) i oczywiście n porażek (krok do dołu), ale jest dodatkowy warunek, że nigdy nie
będzie on na poziomie k (0<k<n).
Czyli dla dowolnego 'j' nie może nastąpić to, że liczba sukcesów jest o 'k' większa od liczby
porażek.
O ile pierwsza część zadania jest (mam nadzieję, że i dla Ciebie) prosta do podania, o tyle
druga już może sprawdzić pewną trudność i rozumiem, że z tą właśnie częścią masz problem,
zgadza się

10 sty 14:57
wit: Tak
10 sty 15:03
Bleee:
Zapisać to mogę, ale kuźwa to będzie nie lada problem aby to obliczyć.
Dla ustalonego k.
| | (j+k) | | j+k−1 | | | |
*( ∑j=12n−1 H( [ |
| ] − |
| )* | p(j+k)/2(1−p)(j−k)/2 |
| | 2 | | 2 | | |
10 sty 18:46
Bleee:
Cholera... Jeszcze w sumie musi być H(2n − (j+k))
Ogólnie, policzenia tej sumy jest tragiczne nawet z posiadanym danymi.
10 sty 18:49
Bleee: Skąd masz takie zadanie?
10 sty 18:49
wit: Zadanko z ćwiczeń z wybranych zagadnień z procesów stochastycznych − studia
10 sty 20:19
wredulus_pospolitus:
no to w takim razie całkiem możliwe, że takie zadanie mogłoby się trafić
przeanalizuj w takim razie powyższą sumę (ale z tym dodatkowym warunkiem: H(2n − (j+k) ) i
powiedz czy rozumiesz o co w tym chodzi
10 sty 20:28
wredulus_pospolitus:
PS. W sumie to tutaj jeszcze trza by było ewentualnie wykazać, że pierwsza i druga część
zadania (jako zdarzenia) to zdarzenia niezależne i dlatego P(BnC) = P(B)*P(C) = P(A)
10 sty 20:29
wit: Czy H(x) to liczba ścieżek dodatnich kończąca się w x?
10 sty 20:32
wredulus_pospolitus:
nie
| | ⎧ | 1 dla x>0 | |
| H(x) = | ⎩ | 0 dla x≤0 |
|
10 sty 20:39
wredulus_pospolitus:
czyli: Funkcja skokowa Heaviside’a
10 sty 20:39
wredulus_pospolitus:
Tak więc:
H(2n − (j+k)) = 0 wtedy gdy j+k ≥ 2n (co logiczne ... bo przecież ruchów masz 2n, a ostatni i
tak ląduje na 0 ... ewentualnie można dodać '1' do tego i sumę zrobić do {2n} ... bo w sumie
przy takim zapisie ktoś może się przyczepić, że jednak C jest zależne od B)
10 sty 20:41
wredulus_pospolitus:
Należy dodatkowo zauważyć, że jeżeli
k = 2a+1 (nieparzyste)
to aby w DOKŁADNIE j'tym ruchu trafić na ten punkt, to j także musi być liczbą nieparzystą
analogicznie dla k = 2a (parzyste)
więc tylko dla tych dwóch sytuacji suma ma rację bytu ... dodatkowo w przeciwny razie
mielibyśmy potęgi 'ułamkowe' oraz w dwumianie Newtona liczbę nie będącą liczbą naturalną
10 sty 20:45