zasada szufladkowa Dirichleta
alex: Niech A będzie podzbiorem zbioru {1,2,...,149,150} złożonym z 25 liczb. Udowodnij stosując
zasadę szufladkową Dirichleta, że istnieją dwie rozłączne pary elementów zbioru A, mające te
same sumy (np. {3,89} oraz {41,51})
10 sty 12:35
ABC:
| | | | 25*24 | |
podzbiorów dwuelementowych w zbiorze 25−elementowym masz | = |
| =300 |
| | | 2 | |
ile jest możliwych sum? minimalna 1+2=3, maksymalna 249+150=299 czyli 297
297<300 więc z zasady szufladkowej koniec
10 sty 12:44