Próbna
Maciess: Ma ktoś wczorajszy arkusz próbnej z nowej ery?
10 sty 11:51
iteRacj@: W zeszłym roku opublikowali po ∼miesiącu.
10 sty 20:01
Maciess: Dany jest trójkąt ABC o polu 5, gdzie A=(5,3) B=(1,0). Prosta y=2x−7 zawiera wysokość trójkąta.
Wyznacz C.
Robię rysunek i od razu widzę to C=(3,−1).Jak zacząłem liczyć to wyszły jakieś śmieszne rzeczy.
Ktoś pokaże jakies zgrabne rozwiązanie?
11 sty 13:13
kama: zaznaczam, ale nie wiem czy dobrze ja bym wykombinowała tak.
1.zauważyłam że punkt A należy do prostej y=2x−7
2. czyli AC to będzie h
3.stąd prosta prostopadła do prostej ac przechodząca przez punkt B i wyszło mi miejsce
przecięcia czyli C (3, −1)
pewnie źle wymyśliłam bo nie użyłam pola

ciekawe jak można inaczej ?
11 sty 13:57
ABC: | | 1 | | 1 | |
prostopadłą do y=2x−7 przechodząca przez (1,0) ma równanie y=− |
| x+ |
| , na tej prostej |
| | 2 | | 2 | |
leży C, podstawić do wzoru na pole trójkąta zbudowanego na dwóch wektorach
11 sty 14:36
kama: no właśnie czy to pole jest konieczne?Bo mi wyszły współrzędne ok tylko zauważyłam że punkt
należy do prostej.
11 sty 14:46
ABC:
jest konieczne bo to co ty napisałaś w pkt 2 nie musi być prawdą, to tylko gdy trójkąt jest
prostokątny, tutaj mogą być 2 rozwiązania trzeba policzyć
11 sty 14:48
kama: Tak już sobie to zrobiłam i wiem.
11 sty 14:51
Maciess: | | 1 | |
P= |
| d(BA,BC) // wektory |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
BA=[4,3] BC=[x−1,− |
| x+ |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
|4 3|
| | 1 | | 1 | |
|x−1 − |
| x+ |
| | d(BA,BC)=−2x+2−3x+3=−5x+5 |
| | 2 | | 2 | |
10=−5x+5 ⇒x=−1
C=(−1,1)
Wydaje mi sie ze cos skopałem
11 sty 16:41
ABC:
kolego a gdzie wartość bezwzględna we wzorze ? pisałem coś o dwóch rozwiązaniach...
11 sty 16:56
Maciess: Gdzie powinienem nałozyć moduł? Nie korzystałem nigdy wczesniej z tej metody
11 sty 17:01
11 sty 17:08
Maciess: Wszystko jasne, dziękuje
11 sty 17:44
Maciess: Kolejne zadanie z próbnej.
W pudełku znajduje się sto kul ponumerowanych liczbami od 1 do 100. Wylosowanie kazdej z kul
jest jednakowo prawdopodobne. Wylosowano jednocześnie pięć kul. Wyznacz prawdopodobieństwo, że
numery wylosowanych kul ustawione w odpowiedniej kolejnosci tworza ściśle rosnący ciąg
geometryczny o całkowitym ilorazie
Licze ile jest ciągów spełniających warunek. W zależności od pierwszej cyfry
1) − druga cyfra z {2,3} więc 1*2*1*1*1=2
2) {4}
3) {6}
...
7) ∅
|A|=2+1+1+1+1+1=7
Poprawnie?
11 sty 19:17
Mila:
Nie.
(x1,x1*q,x1*q2,x1q3, x1q4)
x1*q4≤100
licz dla q=2,3,4,.
11 sty 20:04
Maciess: 44=256
34=81 czyli tylko dla jedynki
11 sty 21:32
Mila:
To znaczy jeden ciąg, gdy q=3
11 sty 21:33
Maciess: 1,2,4,8,16
1,3,9,27,81
2,4,8,16,32
3,6,12,24,48
4,8,16,32,64
5,10,20,40,80
6,12,24,48,96
No i tyle wg mnie
11 sty 21:47
Mila:

Chyba to wszystkie. Może
Eta dołączy do naszego liczenia?
11 sty 22:08
Maciess: Dany jest trapez ABCD w którym kąty ABC i BCD są proste. ∡DAB=60
o |AB|=2 a |BD|=
√3. Oblicz
|AC|.
Może ktoś sprawdzic?
13 sty 18:19
Eta:
Ok
13 sty 18:33
Maciess:

h
2=3−(2−x)
2
h
2=−x
2+4x−1
3x
2=−x
2+4x−1
4x
2−4x+1=0
13 sty 18:35
Maciess: Jest jakis szybszy sposób?
13 sty 18:36
Maciess: | | sin2 α | | tg α | |
Wykaż, że jeśli α,β,γ są kątami trójkąta i zachodzi równość |
| = |
| |
| | sin2 β | | tg β | |
to α=β lub γ=90
o. Tu nie wiem co robic, nie robiłem dowodów jeszcze.
13 sty 18:42
Eta:

(2−c)
2+(c
√3)
2=(
√3)
2 i c ∊(0,2)
4c
2−4c+1=0 ⇒(2c−1)
2=0 ⇒ c=1/2
13 sty 18:45
Maciess: @Eta a mogłabyś pomóc z tym dowodem?
13 sty 20:57
Eta:
zad z
18:42
1 sposób
| | a | | b | | sin2α | | a2 | |
z tw. sinusów |
| = sinα i |
| =sinβ to |
| = |
| |
| | 2R | | 2R | | sin2β | | b2 | |
| | b2+c2−a2 | | a2+c2−b2 | |
i z tw. cosinusów cosα= |
| i cosβ= |
| |
| | 2bc | | 2ac | |
| | a2 | | sinα | | cosβ | |
L= |
| i P= |
| * |
| |
| | b2 | | cosα | | sinβ | |
| | a | | cosβ | | a | | a2+c2−b2 | | 2bc | |
P= |
| * |
| = |
| * |
| * |
| |
| | b | | cosα | | b | | 2ac | | b2+c2−a2 | |
to a
2(b
2+c
2−a
2)=b
2(a
2+c
2−b
2)
...........................
(a
2−b
2)(a
2+b
2−c
2)=0
to
a=b −−− trójkąt równoramienny α=β
lub a
2+b
2=c
2 −− trójkąt prostokątny γ= 90
o
c.n.w.
13 sty 21:01
Maciess: Dziękuje
13 sty 21:25
Eta:
13 sty 21:27
Mila:
II sposób
α+β+γ=180, sinβ≠0 i cosα≠0 i cosβ≠0
| sin2α | | sinα | | cosβ | | sinβ | |
| = |
| * |
| /* |
| |
| sin2β | | cosα | | sinβ | | sinα | |
| sinα | | cosβ | |
| − |
| =0⇔sinα*cosα=sinβ*cosβ |
| sinβ | | cosα | |
sin2α−sin2β=0⇔
| | 2α+2β | | 2α−2β | |
2*cos |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
cos(α+β)=0 lub sin(α−β)=0
| | π | | π | |
α+β= |
| ⇔γ= |
| Δ jest prostokątny |
| | 2 | | 2 | |
lub
α−β=0 ⇔α=β Δ jest równoramienny
cnw
====================
13 sty 21:44
Eta:
Ładnie

można jeszcze tak uprościć obliczenia
sin(2α)−sin(2β)=0
sin(2α)=sin(2β) ⇒ 2α=2β lub 2α= π−2β
α=β lub α+β= π/2
13 sty 22:01
Mila:
Też myślałam o tym, ale wybrałam rozkład na iloczyn.
13 sty 22:08
Eta:
No to
Maciess ma dwa sposoby ( z kątami i z bokami)
13 sty 22:11