Nierówności
arr: Cześć! Przychodzę znowu z prośbą o pomoc, aby udowodnić prawdziwość tych trzech nierówności:
a) a
2 + b
2 + c
2 ≥
√3abc, wiedząc że a, b, c > 0 i a + b + c ≥ abc
| | b − c | | c − a | | a − b | |
b) (1+ |
| )a *(1+ |
| )b *(1+ |
| )c ≤ 1 gdzie a b c są długościami boków |
| | a | | b | | c | |
dowolnego trójkąta
| | a + b + c | | a + b + c | |
c) aabbcc ≥ (abc)( |
| ) dla a, b, c ∊N+ (ułamek |
| jest w |
| | 3 | | 3 | |
wykładniku potegi o podstawie abc)
Nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać.
10 sty 11:16
vedkav: a) Nie wiem czy pomogę, bo zauważ, że np a2+b2=(a+b)2−2ab bo (a+b)2−2ab= a2+2ab +b2
−2ab=a2+b2
I na tej podstawie
a2+b2+c2≥√3abc
(a+b+c)2 −2ab−2ac−2bc≥√3abc
i wiemy też, że a+b+c≥√3abc
a+b+c≥√3abc|* ()2
(a+b+c)≥3a2b2c2
No i dalej czarny punkt, bo nie przychodzi mi do głowy jak to wykorzystać
10 sty 13:52
arr: Dzięki wielkie za fatygę, ale chyba nie wiem jak to dalej wykorzystać.

Tak w ogóle to wiemy,
że a + b + c ≥ abc a nie
√3abc. Czy mógłby ktoś pomóc?
10 sty 16:53
arr: Ktoś coś?
10 sty 19:06
10 sty 22:19
jc: Wypukłość.
| a2+b2+c2 | | a+b+c | |
| ≥( |
| )3, wypukłość funkcji x→x2 |
| 3 | | 3 | |
a+b+c ≥ abc , inaczej (a+b+c)
1/2 ≥ (abc)
1/2, założenie
| a+b+c | |
| ≥ 3√abc, stąd (a+b+c)3/2 ≥ 33/2(abc)1/2, nierówność pomiędzy średnimi |
| 3 | |
Mnożymy stronami j dzielimy przez 3.
KONIEC
10 sty 23:14
jc:
| a ln a + b ln b + c ln c | | a+b+c | | a+b+c | |
| ≥ |
| ln |
| , wypukłość funkcji x→x ln x |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| | a+b+c | | ln a + ln b + ln c | |
≥ |
| * |
| , wypukłość (w drugą stronę) funkcji x→ln x |
| | 3 | | 3 | |
ln a
ab
bc
c ≥ ln(abc)
(1+b+c)/3
a
ab
bc
c ≥ (abc)
(1+b+c)/3
11 sty 00:49
Adamm: Można po prostu powiedzieć 'wklęsłość'
11 sty 02:22