Zmienne losowe
Kuba: Z partii zawierającej 100 wyrobów, z których 10 jest wybrakowanych, losujemy 5 wyrobów do
sprawdzenia (bez zwracania). Znajdź rozkład zmiennej losowej określającej liczbę braków
w wylosowanej próbce.
10 sty 09:48
wredulus_pospolitus:
| | | | 90*89*88*87*86 | |
P(X=0) = | * |
| |
| | | 100*99*98*97*96 | |
| | | | 90*89*88*87*10 | |
P(X=1) = | * |
| |
| | | 100*99*98*97*96 | |
| | | | 90*89*88*10*9 | |
P(X=2) = | * |
| |
| | | 100*99*98*97*96 | |
| | | | 90*89*10*9*8 | |
P(X=3) = | * |
| |
| | | 100*99*98*97*96 | |
| | | | 90*10*9*8*7 | |
P(X=4) = | * |
| |
| | | 100*99*98*97*96 | |
| | | | 10*9*8*7*6*5 | |
P(X=5) = | * |
| |
| | | 100*99*98*97*96 | |
10 sty 11:07