zadanie na układanie wyrażenia arytmetycznego
stapec: Ania ma x lat i jest dwa razy młodsza od Tomka oraz o 3 lata starsza od Uli. Ile lat miał
Tomek, gdy urodziła się Ula?
10 sty 00:06
olaa: wiek Ani = x
wiek Tomka = 2x
wiek Uli = x−3
x−3=0
x=3
wiek Tomka = 2*3=6
10 sty 01:37
Bleee:
Ola ... To jest błędne rozwiązanie, bo x=3 to było w momencie gdy Ula się rodziła, a wtedy
Tomek nie był dwukrotnie starszy od Ani.
Brakuje w zadaniu jakiejś informacji.
Skoro Ula ma TERAZ (x−3) lata, to gdy ona się rodziła to Tomek miał (x+3) lata, jednak to tyle
co możemy powiedzieć o jego wieku (i to że było to nie mniej niż 6 lat)
10 sty 02:13