zadania z graniastoslupow, prosze pomozcie!
romek: 1) Suma długości wszsytkich krawedzi dwoch szescianow rowna sie 12dm, a suma ich objetosci
468dm2 . Znajdz dlugosci krawedzi tych szczescianow.
2) Jezeli kazda krawedz szescianu przedluzymy o 2cm to jego obejetosc powiekszy sie o 98dm3
oblicz dulugosc krawedzi tego szczescianu
3) oblicz pole powierzchni calkowitej prostego graniastoslupa trojkatnego ktorego wysokosc ma
dlugosc 50cm a krawedzie podstawy 40cm, 13cm i 37 cm
16 lut 19:18
Basia: ad.1
sześcian ma 12 krawędzi
0<a<1
0<b<1
12a+12b=12
a+b=1
b=1−a
a
3+b
3=468
a
3+(1−a)
3=468
a
3+1−3a+3a
2−a
3−468=0
3a
2−3a−467=0
Δ i pierwiastki
jesteś pewny, że to ma być suma objetości, a nie pól powierzchni ?
ad.2
V
1=a
3
V
2=(a+2)
3
V
2=V
1+98
(a+2)
3=a
3+98
a
2+6a
2+12a+8−a
3−98=0
6a
2+12a−90=0 /:6
a
2+2a−15=0
Δ i poerwiastki
ad.3
Z wzoru Herona oblicz pole podstawy
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
tu go masz
V=P
p*H
16 lut 19:28
romek: tak tak, jestem pewny, tylko pomylilem mialo byc w cm3
16 lut 19:30