: Z pojemnika, w którym jest pięć losów: dwa wygrywające i trzy puste, losujemy dwa razy po
jednym losie bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los wygrywający.
|Ω|= 20
A − zdarzenie polegajace na wylosowaniu przynajmniej 1 losu wygranego
|A| = 8 bo 2( tu bedzie ten 1 los wygrany ) x 4( bo zostal 1 wygrany do wylosowania lub 3
przegrane)
P(A) = 8/20 prawdopodobienstwo
co zrobilem zle? wytlumaczy mi ktos poprawne rozwiazanie?
8 sty 23:44
PW: Zadania z określeniem "przynajmniej" dobrze jest czasami rozwiązywać poprzez zdarzenie
przeciwne:
A' − wyciągnięto oba losy przegrywające
| | 3 | | 17 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 20 | | 20 | |
8 sty 23:50
PW: Naiwnie uwierzyłem, że |Ω|=20, to nieprawda
− trzeba poprawić wyliczenia.
Dlatego 10 a nie 20, bo nie uwzględnia się kolejności losowania − ważny jest wylosowany zbiór
dwóch losów, a nie ciąg 2 losów.
8 sty 23:55