Obliczyć granicę korzystając z zależności
Całkownik: Obliczyć granicę:
lim n−>
∞ √1+
√2+...+
√n
Korzystając z zależności:
| | i | |
∫od 0 do 1 z f(x) dx = lim n−>∞ ∑ od i=1 do n z f( |
| ) |
| | n | |
Całkę sobie policzę ale nie widzę w jaki sposób przekształcić tą granice do postaci lim n−>
∞ ∑
8 sty 22:58
wredulus_pospolitus:
Na pewno TAK wygląda ta granica

Bez odwoływania się do jakiś 'fikuśnych' rzeczy piszemy:
(
√1 +
√2 + ... +
√n) ≥
√n
więc:
lim
n−>∞ (
√1 +
√2 + ... +
√n) = +
∞

kooooniec
8 sty 23:01
wredulus_pospolitus:
chyba że to wszystko jest dzielone przez np.
√n
8 sty 23:01
Całkownik: Tak teraz patrzę na to co zapodajesz i rzeczywiście za proste

A jakby to było z dzieleniem
przez
√n tzn.
Najbardziej właśnie satysfakcjonowałoby mnie rozwiązanie z tego fikuśnego myku ale jak nie masz
na to pomysłu to każde będzie dobre.
8 sty 23:14
wredulus_pospolitus:
no to masz
| | √i | |
∑ |
| = ∑ √i/n więc funkcja f(x) = √x  |
| | √n | |
8 sty 23:15
Całkownik: Kurcze znowu mój błąd :C
| | 1 | | i | |
wzór to ∫od 0 do 1 z f(x) dx = lim n−>∞ |
| ∑ od i=1 do n z f( |
| ) |
| | n | | n | |
8 sty 23:26