Indukcja matematyczna 2 przyklad
Mufi: Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f: N−→N spełnia warunek
f(0) = 7
f(n) = 7f(n−1)−36, n ≥ 1,
to f(n) = 7n +6, n ≥ 0.
8 sty 22:57
wredulus_pospolitus:
Byś przynajmniej PRAWIDŁOWO przepisał zadanie
8 sty 23:07
Mufi: Zadanie jest przepisane dobrze, nie mam po prostu symbolu tutaj zeby polaczyc f(0) z f(n) = 7 *
f(n−1) −36
Moge ewentualnie zapisać że
f(n) = 7n +6 = f(n) = 7f(n−1)−36
Gubie sie momencie gdy w potedze mam n+1 i nie wiem jak dalej pociagnac zadanie
9 sty 14:40
9 sty 16:07
wredulus_pospolitus:
więc jak nawet przepisać zadania nie potrafisz, to nic dziwnego że nie potrafisz go rozwiązać
9 sty 16:08
wredulus_pospolitus:
i taki sam błąd w przepisaniu masz w drugim ANALOGICZNYM zadaniu (zapewne zadanie tamto było
dla drugiej grupy)
9 sty 17:22