Indukcja matematyczna
Mufi: Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f: N−→N spełnia warunek (
f(0) = 11
f(n) = 8f(n−1)−70 n ≥1
to f(n) = 8n +10, n ≥ 0.
8 sty 22:55
wredulus_pospolitus:
podejrzewam że tutaj ten sam byk co przy analogicznym Twoim zadaniu
8 sty 23:07
wredulus_pospolitus:
a nawet jestem tego pewien
8 sty 23:08
PW: f(1)=8f(0)−70=88−70=18=8•1+10 − zgodnie z tezą
f(2)=8f(1)−70=8•18−70=74≠8•2+10
Teza jest fałszywa.
8 sty 23:16
wredulus_pospolitus:
PW ... już n=0 się nie zgadza

tak samo jak w analogicznym jego zadaniu
z pewnością 'n' ma być w potędze ... no ale przeca to MY musimy się domyślić i jeszcze gotowca
pierdyknąć.
8 sty 23:17