Reguła de L'Hospitala
Ordnas: Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi rozwiązanie, mniej więcej krok po kroku potrafił
| | 1 | |
rozpisać. Wiem jedynie, że prawidłowy wynik to |
| |
| | 9 | |
| | ln(cos(x)) | |
limx−>0 |
| |
| | ln(cos(3x)) | |
8 sty 22:27
Franek: Najpierw de l'hospitalem
i wychodzi
tan(x) / 3tan(3x)
Ponownie de l'hospitalem i wychodzi
sec2(x) / 9sec2(3x) a sec dla 0 przyjmuje 1
8 sty 22:31
jc:
| | tg x | | 1 | | cos 3x | | sin x | | 1 | |
= lim |
| = |
| lim |
| lim |
| = |
| |
| | 3 tg 3x | | 3 | | cos x | | sin 3x | | 9 | |
8 sty 22:33
Ordnas: Dzięki wielkie, teraz widzę swój błąd.
9 sty 16:55