Która z własności nie moze byc spelniona ?
Mufi: Niech |A|= 11, |B|= 8, |A∩B|= 4, |B∩C|= 2, |A∩C|= 2 i |A∪B∪C|= 17. Która z własności nie może
być spełniona.
1) |A∩B∩C|= 2
2) |A∩B∩C|= 1
3) |C|= 6
4) |C|= 3
5) |C|= 4
8 sty 22:23
wredulus_pospolitus:
więc:
|AuB| = 11 + 8 − 4 = 15
więc:
|C / (AuB)| = 2
więc
|C| ≥ 4 (bo ma jakąś część wspólną z zbiorem A czyli także ze zbiorem |AuB|
więc na pewno (4) nie jest spełniona.
ponadto:
jeżeli (3) zachodzi to zachodzi również (1) i łatwo podać taki przykład
jeżeli (5) zachodzi to zachodzi również (2) i łatwo podać taki przykład
8 sty 22:45