Ile jest rozmieszczeń i ile rozwiązań
Mufi: Rozmieszczono r = 23 kul w n = 3 komórkach. Ile jest wszystkich rozmieszczeń i ile jest takich
rozmieszczeń, że żdana komórka nie jest pusta?
1) 300 i 231
2) 2300 i 1540
3) 2600 i 231
4) 325 i 253
5) 12650 i 1771
Ile rozwiązań ma równanie x1 +x2 +x3 +x4 = 30 gdzie każde xi jest nieujemną liczbą całkowitą, a
ile ma rozwiązań gdy każde xi jest dodatnią liczbą całkowitą?
1) 5456 i 3654
2) 237336 i 27405
3) 5984 i 4060
4) 40920 i 23751
5) 46376 i 3654
8 sty 22:20
Mila:
zadanie 2.
x
1 +x
2 +x
3 +x
4 = 30 gdzie x
i≥0 , x
i∊C
| | | |
= | =5456− liczba rozwiązań nieujemnych |
| | |
2) x
i>0, x
i∊N
+
odp. (1)
8 sty 23:27
Mila:
Kule jednakowe, komórki numerowane (różne)
1) x
1+x
2+x
3=23, x
i≥0 i całkowite
x
i>0 i całkowite
8 sty 23:33
21 lis 17:11
21 lis 17:12