Całki całeczki
Rooster: Hej pomógłby mi ktoś z taką całką połowę wg odowiedzi mam dobrze a w drugiej połowie
wspólczynnik przed całka wychodzi mi zły wg odpowiedzi
liczę to normalnie jak całkę wymierna doprowadzając licznik jako pochodna mianownika i
pierwszej całki
wynik wychodzi mi jak w odpowiedziach czyli 3/4
√4x2+x +C
natomiast drugiej 1/2ln|x+1/8
√(x+1/8)2−1/64 <−−− tylko 1/2 nie zgadza mi się wg odpowiedzi
pomógłby ktoś odneleźć bląd
8 sty 21:01
jc: | | dx | |
∫ |
| = ln( x + √x2 + a2) |
| | √x2+a2 | |
8 sty 21:05
jc: | | dx | |
∫ |
| = ln(2x + √4x2+5) |
| | √4x2+5 | |
(pomnożyłem przez 2, aby nie pisać ułamków)
8 sty 21:08
Rooster: W odpowiedziach jest 43/16 ln |x+1/8
√(x+1/8)2−1/64| nie wiem skąd to 43/16
8 sty 21:18
jc: | | −3x+5 | | −3 | | (4x2+5)' dx | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| + 5 ∫ |
| |
| | √4x2+5 | | 8 | | √4x2+5 | | √4x2+5 | |
| −3 | | (4x2+5)' dx | | −3 | |
| ∫ |
| = |
| √4x2+5 |
| 8 | | √4x2+5 | | 4 | |
| | dx | | 5 | |
5 ∫ |
| = |
| ln(2x+√4x2+5) |
| | √4x2+5 | | 2 | |
(powyżej się pomyliłem)
8 sty 21:32
jc: W odpowiedzi jest błąd!
8 sty 21:33
jc: A na pewno dobrze przepisałeś całkę?
8 sty 21:35
8 sty 21:37
Rooster: chociaż wolfram pokazuje również twohe rozwiązanie faktycznie może być bląd
8 sty 21:42
jc: Czyli tak samo, jak napisałem powyżej.
Powtórzę, w odpowiedzi jest błąd.
8 sty 21:44
Rooster: Dzięki za pomoc
8 sty 21:52