Obliczyć U{dy}{dx}
kristof wielki: | | dy | | d2y | |
Obliczyć |
| , |
| dla funkcji y = y(x) spełniającej równanie |
| | dx | | dx2 | |
e
xy + ln y + x
2y = 0
Proszę o pomoc, jaką metodą mogę to rozwiązać?
8 sty 20:24
Adamm:
zróżniczkuj obie strony względem x, pamiętając o pochodnej złożonej
8 sty 20:30
kristof wielki: f'x = exy *
8 sty 20:49
kristof wielki: f'x = exy * y + 2xy, taka mi wyszla pochodna po x. I co z tym dalej powinienem zrobić?
8 sty 20:50
jc: Co Ci Adamm napisał?
0 = (y+xy') exy + y'/y + 2xy+ x2 y'
y' = ...
8 sty 21:17
kristof wielki: moglbym prosić troche jaśniej, bo najwidoczniej nie zrozumiałem.
8 sty 22:27