Przestrzenie
kasia: Przestrzenie ℛk, przestrzenie Banacha, wektorowe, unormowane... Uczę się definicji, ale jakoś
ciężko mi to pojąć. Może ktoś też miał z tym problem i ma jakieś niosiące pomoc materiały lub
chciałby rzucić jakimś słowem, które daje trochę światła na te pojęcia?
8 sty 20:23
jc: Wiesz chyba, co to Rk?
Wyróżnia się pewne własności i mówi się, że jeśli są spełnione to mamy do czynienia
z przestrzenią wektorową nad R (kub ogólniej, nad dowolnym ciałem).
Znasz pojęcie długości (normie) wektora w Rk? Znów wyróżnia się pewne własności
i mówi się o ogólnie o normie.
|v| ≥ 0, |v|=0 ⇔ v=0
|kv| = |k| |v|, k jest liczbą, |k| to moduł z k
|v+w| ≤ |v| + |v|
Zapewne widziałeś taką normę: |(x,y,z)| = √x2+y2+z2.
Czasem jednak wygodnie użyć innej normy: |(x,y,z)| =|x|+|y|+|z|
lub |(x,y,z)| =max{|x|, |y|, |z|}.
Norma służy do określenia odległości pomiędzy u i v = |u−v|.
Mając odległość możemy mówić o granicach.
I w ten sposób algebra łączy się z analizą. Wszystko komplikuje się w przestrzeniach
nieskończonego wymiaru. Przestrzenie unormowane (czyli z określoną normą)
zupełne nazywa się przestrzeniami Banacha.
Czy wiesz, co to znaczy, że przestrzeń (metryczna) jest zupełna?
8 sty 20:57