| ||||||||
a) | w M2(Z3) | |||||||
| ||||||||
b) | w M2(Z4) | |||||||
| ||||||||
c) | w M2(Z) | |||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
(a) | = | , nieodwracalny. | ||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
(b) | = | , odwracalny | ||||||||||||||||||||||
|
|
| |||||||||||||||||||||
(c) | = −3 | , nieodwracalny | |||||||||||||||||||||
| ||||||||
b) det( | )=r4(1*41−2*42)=r4(1−0)=r4(1)=1≠0, zatem istnieje element odwracalny | |||||||
|
| ||||||||||||||
*1/det( | ), gdzie 2−1 to element odwrotny do 2, czyli w Z4 | ||||||||||||||
| 1 | |||||||||
c) det( | )=1−4=−3≠0, ale macierz odwrotna bylaby ze wspolczynnikiem − | tylko | ||||||||
3 |
1 | ||
− | ∉ Z. | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |