reszta
mat:
Wyznaczyc r28(35230).
Mozna skorzystac z tw. Eulera, ale 28 i 35 nie sa wzglednie pierwsze.
8 sty 20:06
Adamm:
28 = 4*7
35230 ≡ 0 (mod 7)
35230 ≡ 3230 ≡ 1 (mod 4)
35230 ≡ 21 (mod 28)
8 sty 20:16
mat:
Istnieje jakis inny sposob, bo tego nie rozumiem?
8 sty 20:40
mat: ?
9 sty 09:39
ABC:
ale której części nie rozumiesz? tego na końcu− że jeśli liczba dzieli się przez 7 bez reszty,
a przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1, to przy dzieleniu przez 28 daje resztę 21?
Można to pokazać na różne sposoby np. z twierdzenia chińskiego, ale najprościej chyba
rozwiązać równanie diofantyczne:
niech m=7x i jednocześnie m=4y+1
7x=4y+1
7x−4y=1 (***)
wyznaczamy niewiadomą mniejszą co do wartości bezwzględnej:
widzimy że dla x
0=7 otrzymujemy całkowite y
0=7+5=12
stąd (7,12) jest rozwiązaniem szczególnym (***)
na mocy powszechnie znanego wzoru rozwiązanie ogólne ma postać:
x=7+4t
y=12+7t , gdzie t przebiega liczby całkowite
zatem nasza liczba m=7(7+4t)=49+28t=28(t+1)+21 , więc reszta z dzielenia przez 28 wynosi 21
9 sty 10:29
Adamm:
35230 ≡ 0 (mod 7)
⇒
35230 (mod 28) ∊ {0, 7, 14, 21}
no ale z 0, 7, 14, 21 tylko 21 ≡ 1 (mod 4)
9 sty 13:59
Mila:
35=(28+7)
(28+7)230=k*28+7230
Teraz ustal resztę z dzielenia liczby 7230
9 sty 21:26