zespolone
zombi: Kolega poprosił mnie o rozwiązanie zadania:
Przedstaw w postaci trygonometrycznej liczbę zespoloną
Obstawiam, że ma to związek z jakimiś kątami połówkowymi i wzorami na postaci tryg. liczb
1±cos(α)±isin(α).
Ale nie widzę tego jakoś. Jakby ktoś był chętny, to zapraszam do pobawienia się
8 sty 19:58
Leszek: a= (−1/2)
b= (−√2/2)
|z|= √ a2 + b2
sin α = b/|z|
cos α = a/|z|
z= |z| ( cos α + i sin α )
8 sty 20:51
Mila:
Może ta liczba tak wygląda:
8 sty 21:02
zombi: Przepraszam najmocniej, jakiś błąd musiał być w treści.
Bo co prawda poziom jest rozszerzony i ma to być wyrażone w arcusach, aczkolwiek dane są inne.
Także mimo wszystko dziękuję za chęci
Mila i
Leszek!
8 sty 21:18