Ciąg geometryczny
hubik: Trzy liczby tworzące ciąg arytmetyczny dają w sumie 15. Jeżeli powiększyć odpowiednio o 1, 4,
19, to otrzyma się trzy liczby tworzące ciąg geometryczny. Jakie to są liczby?
Jedyne co potrafię napisać to to że: a+b+c = 15
XDD
8 sty 19:27
Jolanta: a1+a1+3+a+1+2r=15
3a1+3r+15
a1+r=5=a2
8 sty 20:08
Jolanta: a1+a1+r+a1+2r=15 miało być
8 sty 20:09
Jolanta: Hubik wiesz co dalej,co napisałam ?
8 sty 20:23
hubik: Więc mam a2 = 5
Ale pozostaję problem jeśli chodzi o różnicę i a1
Co dalej trzeba zrobić?
8 sty 20:23
Jolanta: znasz wzory na środkowe wyrazy?
8 sty 20:24
Eta:
a,b,c −− tworzą ciąg arytm . ⇒
2b=a+c i a+b+c=15 ⇒ 2b+b=15 ⇒ b=5
to a+c=10 ⇒ a= 10 −c
oraz a+1, 5+4, c+19 −−− tworzą ciąg geom
to (a+1)(c+19)=92 i a = 10−c
to (11−c)(c+19)= 81 ⇒ c2+8c−128=0 ⇒ (c−8)(c+16)=0
c= 8 lub c= −16 to a= 2 lub a=26 i b= 5
szukane liczby to;
2,5,8 lub 26,5, −16
=====================
8 sty 20:25
hubik: Nie potrafię zrozumieć zapisu:
(11−c)(c+19)=81
8 sty 20:34
Jolanta: to wzor na srodkowy wyraz c.geometrycznego a.b,c
b2=a*c
b=a2+4=9
8 sty 20:35
Jolanta: jeżeli zrobisz c.arytmetyczny a,b,c to geometryczny a+1 :b+4 c+19
tu b=5 (ja pisałam a2)
a+c=15−5=10 ⇒a=10−c
8 sty 20:41
Eta:
za a podstawiasz 10 −c
do równania
(a+1)(c+19)=92
8 sty 20:51
Mila:
a,b,c − kolejne wyrazy c. arytm. , r− różnica
a+a+r+a+2r=15
3a+3r=15 /:3
a+r=5⇔b=5
Mamy:
a=5−r, b=5, c=5+r
Zwiększamy
c1=6−r, c2=5+4, c3=5+r+19
c1=6−r, c2=9, c3=24+r kolejne wyrazy ciągu g.⇔ c22=c1*c3
92=(6−r)*(24+r)
stąd r=3 lub r=−21
a=5−3=2, b=5, c=8
lub
a=5−(−21)=26, b=5, c=5+(−21)=−16
a=26, b=5, c=−16
=======================
8 sty 20:52
Mila:
O! już są rozwiązania, za długo byłam w kuchni
8 sty 20:52
Jolanta:
8 sty 20:58
hubik: Może i są, ale nie zmienia to faktu że gdzieś się gubię XDD
a=11−c;
b=9;
c=29−a;
92=(11−c)*(10−a+19)
Czyli:
81=(11−c)*(29−11−c)
Tutaj już na pewno jest źle XD
Ale inny sposób jest nie lepszy:
a=10−c;
b=5;
c=10−a;
92=(11−c)*(10−a+19)
Czyli:
81=(11−c)*(10−10−c+19)
81=(11−c)*(19−c)
A powinno wyjść:
81=(11−c)(c+19)
Co robię źle? XD
8 sty 21:03
Jolanta: c,arytm a,b,c c .geometrczny a+1 ;b+4 ; c+19
z arytmetycznego b=5 b+4=9
92=(a+1)(c+19)
8 sty 21:20
Jolanta: z arytm. a+5+c=15
a=10−c
podstawiamy do wzoru na środkowy wyraz geometrycznego
81=(11−c)(c+19)
8 sty 21:22
hubik: Dobra, po prostu przekombinowałem XDDD
Dzięki za pomoc!
8 sty 21:33