Wielomiany rozszerzeniowo maturalne
Maciess: Znajdź pierwiastki wielomianu W(x) = x3 – 12x2 + px + q, wiedząc, że ich stosunek jest równy
1:2:3.
Nie ruszałem takiego typu zadan jeszcze. Jakies wskazówki? Mam pomysł żeby przyjać że
k,2k,3k są pierwiastkami równania. Wtedy W(k)=0 W(2k)=0 W(3k)=0 Ale nie wiem czy to dobra droga
8 sty 19:18
ABC:
a wzory Viete'a dla równania sześciennego znasz?
8 sty 19:26
Maciess: Nie
8 sty 19:28
ABC: no to rób tak jak napisałeś
8 sty 19:31
Adamm:
W(x) = (x−x1)(x−x2)(x−x3) = x3−(x1+x2+x3)x2+(x1x2+x1x3+x2x3)x−x1x2x3
żeby znać wzory Viete'a, wystarczy wymnożyć
8 sty 19:34
Maciess: Czyli są takie same jak dla kwadratowego, tak?
x
1+x
2+x
3=x
1+2x
1+3x
1=6x
1
| | −b | |
6x1= |
| =12 ⇒x1=2 x2=4 x3=6 |
| | a | |
W(x)=(x−2)(x−4)(x−6)
I z tego wyznacze, tak?
8 sty 19:34
studentka: x3 − 12x2 + px + q ≡ (x−k)(x−2k)(x−3k)
8 sty 19:34
Mila:
Zrób jak podpowiada studentka. Ładnie się rozwiązuje.
Napisz wyniki, mam rozwiązane.
8 sty 21:29
Maciess: Przepraszam za brak odpowiedzi, ale wyszło p=48 i q=−44 z tego co pamiętam.
9 sty 06:12
9 sty 18:39