Oblicz iloczyn skalarny wektorów i wybierz pary prostopadłe
Rich: Z następującego zbioru wektorów wybierz pary prostopadłe
a) (0,1,1) (0,−1,1), (1,0,2), (0,3,0), (2,0,0)
jest to jeden z 7 podpunktów zadania, zrobiłby mi ktoś ten pierwszy i napisał jak co i
dlaczego?
w tym podpunkcie jako w jedynym mam 5 nawiasów, wiem że mam obliczyć iloczyn skalarny
(bo wiem, ze a * b = 0 − prostopadłe) ale mam tutaj 5 nawiasów i nie wiem w jaki sposób je ze
sobą
pomnożyć...
Zrobiłby ktoś to ?
8 sty 16:15
Rich: Edit * b) ( 1,2,3,−1,2,3) , ( 0,−1,1,0,0,0) , (1,3,3,−1,2,3,) ,(−1,−1,1,0,0,0)
Dlaczego niektórzy liczą iloczyny skalarne ale na zasadzie nawias pierwszy * ostatni
i potem środkowe przez siebie? a nie np te które są obok siebie, bo przecież jest ich 4 ?
8 sty 16:23
jc: (a,b,c)*(x,y,z)=ax+by+cz
i podobnie w drugim podpunkcie (suma 6 iloczynów).
8 sty 16:29
Janek191:
( 0,1,1) o ( 0, − 1, 1) = 0*0 + 1*(−1) + 1*1 = 0
Te wektory są prostopadłe.
Sprawdzaj dalej
8 sty 16:30
Janek191:
( 0, −1, 1) o ( 1, 0, 2) = 0 + 0 + 2 ≠ 0
Te wektory nie są prostopadłe.
8 sty 16:33